Samsung je predstavio tri nova mobitela. Ovo su cijene i svi detalji

Foto: Press

U OVOJ fazi već smo navikli na to da svi veliki proizvođači predstavljaju tri verzije svojih flagship uređaja, a Samsung je, u skladu s očekivanjima, učinio isto to i izbacio Galaxy S21, S21+ i S21 Ultra.

Naravno, iako je i S21 po specifikacijama flagship uređaj u odnosu na druge proizvođače, u kontekstu nove linije S21 Ultra je model u kojem se nalazi kompletan Samsungov arsenal koji je i ovog puta impresivan.

Iako ne treba očekivati revoluciju jer na ovoj razini nitko to realno i ne očekuje, novi modeli donose poboljšanja na apsolutno svim poljima na kojima su i dosad bili dominantna sila, a to su, naravno, otporniji dizajn, bolje kamere i najnoviji Snapdragon procesor. Valja spomenuti i nove "fantomske" boje uređaja koje su također priča za sebe i nešto što će se mnogima definitivno svidjeti.

Kao što vjerojatno možete i pretpostaviti, razlike od modela do modela nisu samo u specifikacijama već i u cijeni. S21 počinje od 800 dolara, S21 od 1000, a S21 Ultra od 1200 dolara, a sva tri modela u prodaju kreću od 29. siječnja.

Savršen redizajn savršenog redizajna

Samsung je još prošle godine potpuno redizajnirao Galaxy liniju, ali nisu se zadržali na tom dizajnu, već su ga dodatno unaprijedili, što je neočekivan, ali dobrodošao potez. U isto vrijeme riječ je o opravdanom potezu jer modeli od prošle godine i dalje su izvrsni telefoni koje korisnici neće mijenjati još barem nekoliko godina, a Samsung je ovako dodatno stimulirao one koji možda odluče zamijeniti telefone.

Razlika nije dramatična, ali postoji i zapravo je najvidljivija što se modula kamera (ovog puta nisu u staklenom već metalnom okviru) tiče jer izbočina je manje vidljiva i stapa se s ostatkom uređaja, što je prednost ne samo s estetske strane već i po pitanju izdržljivosti.

Ljubitelji decentnog dizajna dobili su klasične i ovog puta mat boje koje uređajima daju "ozbiljniji" izgled i pritom su neusporedivo manji magneti za otiske. Ipak, razlike postoje. S21 je kombinacija plastike i metalnog okvira, a S21+ S21 Ultra su tzv. "stakleni sendviči" (staklo s prednje i stražnje strane i metal u sredini.

Što se samih zaslona tiče, Samsung je na ovom polju oduvijek bio i ostao dominantna sila.

S21 ima 244 x 1080 6.2-inčni (421 ppi), S21+ 2400 x 1080 6.7-inčni (394 ppi), a S21 Ultra 3200 x 1440 6.8-inčni Infinity-O zaslon (551 ppi), što znači da su rubovi svedeni na minimum, da imaju HDR10+ certifikat i 120 herca.  

Ultra za ozbiljne ljubitelje fotografije

Kamere, koje su oduvijek jedna od prve tri stvari na koje pazimo prilikom kupnje uređaja, ni ovog puta ne mogu i neće razočarati apsolutno nikog. Štoviše, besmisleno je o tome i pisati jer, objektivno gledajući, panteon kvalitete oduvijek je bio rezerviran za nekoliko ključnih igrača, a Samsung je definitivno dio te ekipe.

Uglavnom, s prednje strane imamo 10 MP (S21 i S21+) i 40 MP kamere (Ultra), dok sa stražnje strane imamo tri kamere (12 MP širokokutna, 12 MP ultraširoka, 12 MP telefoto) za prva dva modela i 108 MP širokokutnu, 12 MP ultraširoku i čak dvije 10 MP telefoto kamere ili, jednostavnije - ako ste ludi za fotografijama, Ultra je model koji trebate.

Inače, Samsung je i prošle godine "pretjerao" s poboljšanjima kamera pa nije iznenađenje da je i ove godine cijelu priču odvukao korak dalje, a ono što je ove godine bolje je 100x zoom koji je još bolji i daje bolje fotografije, a prvi put Ultra snima 4K videa u 60 FPS-u (uključujući i selfie kameru).

Portret način snimanja je bolji u odvajanju subjekata od pozadine, a novi mod (Director's View) omogućava vam da mijenjate leće usred snimanja te da istovremeno snimate s prednjom i stražnjim kamerama, dok Super Steady radi ono što mu i samo ime kaže - savršeno stabilizira vaše snimke. Naravno, i dalje možete snimati u 8K.

Što je došlo, a što otišlo

Što se baterije tiče, S21 ima 4000, S21+ 4800, a Ultra 5000 mAh, što bi trebalo biti dovoljno jer iz godine u godinu optimizacija je na sve višoj razini.

S21 Ultra posebno je zanimljiv jer dolazi s podrškom za Wi-Fi 6E standard, a možete koristiti i S Pen stylus, što znači da to nije isključivo obilježje njihove Note serije. Ako se pitate gdje ćete strpati S Pen, Samsung ima odgovor - futrola s pretincem za stylus.

Ulaza za slušalice nema (očekivano), ulaza za MicroSD kartice također (neočekivano, ali svi modeli kreću od 128 GB, što je OK), a Samsung je također prigrlio "borbu za okoliš" u vidu izostanka adaptera za punjenje. Dobivate samo USB-C kabel i to je u redu jer, budimo iskreni, ako ste promijenili više od dva mobitela, kuća vam je prepuna tih adaptera.

SmartTag i Galaxy Buds Pro

Od dodatne opreme tu su SmartTag i Galaxy Buds Pro.

SmartTag je napravica koju zakvačite za predmete kao što su ključevi, privjesak za ključeve ili pseća ogrlica, a uz pomoć aplikacije svojim uređajima pronaći ćete ono što se "tagirali", to jest za što je SmartTag prikvačen.  

Oni koji su uređaj prednaručili dobivaju jedan besplatno, a svi ostali plaćaju ga 30 dolara.

Što se Budsa tiče, radi se o fenomenalnim bluetooth slušalicama koje će, poručuju iz Samsunga, pokopati konkurenciju. Testiranja će pokazati jesu li u tom naumu uspjeli, a treba spomenuti i da svi uređaji dolaze s "obrnutim" punjenjem pa sluške možete napuniti tako da ih odložite na telefon.

Osim što dolaze s dual-driver dizajnom (najjednostavnije rečeno, većina slušalica ima jedan driver za sve frekvencije pa je u ovom slučaju zvuk osjetno bolji jer imaju po jedan za woofer i tweeter), vodootporne su i koštaju 200 dolara.

I to je to.

Ukratko, Samsung je uspješno nastavio trend vrhunskih proizvoda, a jedino pitanje na koje morate odgovoriti je koji je model idealan za vas.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.