Slovenci bolji u krevetu!

ONO ŠTO pročitamo u novinama ili na internetu vrlo često doživljavamo kao nepobitnu činjenicu. Unatoč tome što duboko u sebi znamo da su neke stvari koje pročitamo apsolutna nebuloza na koju ne bi smjeli potrošiti više od pet minuta dragocjenog vremena, uzimamo ih zdravo za gotovo. Posljednje vijesti o NASA-inom bombardiranju Mjeseca u sjećanje prizivaju vijest o "božjoj čestici" i unezvijerenom narodu koji se, nakon što je to pročitao u znanstvenom časopisu "24 sata", pobojao da ćemo kroz nekih desetak dana svi završiti u crnoj rupi, a svi znamo da u crnoj rupi nije dobro jer naše znanje o crnim rupama i boravku u istima rame je uz rame sa znanjem pojedinih novinara o bozonu. I nitko ne tvrdi da to nije pravi spektakl od vijesti, daleko od toga, ali mislite li stvarno da novinarsko nagađanje o možebitnom ishodu pokusa (koji baš i ne spada u sferu stvaranja kristala modre galice) trebamo uzeti kao činjenicu.

Dok obitavamo u ovoj našoj crnoj rupi barem možemo mirno spavati znajući da nećemo završiti u nekoj drugoj

Razvoj situacije može se rezimirati u par rečenica. Neki lik prije pojavljivanja vijesti o "božjoj čestici" o istoj nije imao pojma, pročitao je nekoliko vijesti, proveo desetak minuta na Wikipediji i o tome napisao vijest, a narod se uzjebe i to prihvati zdravo za gotovo. "Evo ga, opet prtljaju po božjoj čestici, bit će belaja. Svi ćemo završit u crnoj rupi". Kako to i inače biva, kroz tjedan dana pojavi se neki drugi lik, znanstveno potkovan na tom polju i u intervjuu izjavi nešto u stilu "ajde, nemojte biti seljaci, pričate pizdarije".

I dok obitavamo u ovoj našoj crnoj rupi barem možemo mirno spavati znajući da nećemo završiti u nekoj drugoj.

Takvo duboko proživljavanje napisa u novinama i na internetu može čovjeka natjerati da se počne ponašati kao potpuni komad budaletine pa uokolo ganja blogere i od države traži da "te i takve" trpaju u pržun vjerojatno misleći da svaka rečenica objavljena na internetu ima određenu težinu. Ipak, još je žalosnije kada postoje oni koji takvo sumanuto bulažnjenje shvaćaju ozbiljno pa blogera i strpaju u zatvor.

Postavlja se pitanje kakvu će duševnu bol izazvati komentari koji su se pojavili na portalima nakon što se vijest o ovom sramotnom činu pretvorila u nacionalnu temu. Pa to je bol od najmanje 100 milijardi kuna.

Danas vic, sutra problem

Donošenje zaključaka na temelju ničeg proživljavamo svaki puta kada se u nekom od susjednih rijelitija odigra snošaj. Istog trena kada neka porno glumica zajaši bezimenog lika, kreće se s dubokim analizama naše i njihove seksualnosti jer svi znamo da nema boljeg mjerila seksualne osviještenosti od slovenske Kmetije ili srpskog Big Brothera. Samo zato jer netko tvrdi da je Big Brother socijalni eksperiment, to isti taj Big Brother ne čini socijalnim eksperimentom iz kojeg možemo izvlačiti kojekakve zaključke. U nedostatku pretjerane želje za pristojnošću i uvažavanjem nivoa nečije prisnosti, to su ševe, a ne temelj za donošenje zaključaka tipa "Slovenci slobodniji od Hrvata".

"Ne biste vjerovali, show je tek krenuo, a oni se već valjaju u plahtama. Slovenci su ti takvi. Zapad je to, nisu oni čobani k`o mi. Kod nas treba proći petnaestak epizoda prije nego se ovi naši počnu žnjarati pred kamerama". Ovakvo rezoniranje ekvivalent je stvaranju mišljenja na temelju lovačkih priča starih galebova koji su svoj konačni sud o Čehinjama donijeli davne `68. kada su jednu uspjeli povaliti u sjeni čempresa zaključivši kako se "Čehinje satiru od kurca".

Vjerojatno bi bilo pretjerano o ovoj navici govoriti kao o temelju za stvaranje štetnih stereotipa, ali nemojmo brzati jer gledajući niz banalnih situacija koje su posljednjih mjeseci prerasle u ozbiljne probleme, predrasude proizašle iz realitya čine se sasvim logičnim na ovim prostorima. Danas vic, sutra problem.

Upravo zbog takvih gluposti ljude šaljemo u zatvor zbog bloga, premijerka se navlači sa Severinom, ministarstvo vanjskih poslova sramoti se zbog Thompsona, marginalni i smiješni likovi postaju problematični gradonačelnici koji narušavaju imidž cijele države, uobičajeni sukobi na nogometnim utakmicama eskaliraju do razine oružanih obračuna na nacionalnoj razini i da, ponašanje bezveznjaka u reality projektima možda je savršen temelj za donošenje suda o tome kakav je koji narod…

Za sada, samo u krevetu.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.