Provjerili smo kakav blagdanski program nude Nova TV, RTL i HTV

Foto: HRT/Nova TV

AKO STE ikad ostali zarobljeni ispred televizora i bili osuđeni na ono što nude domaći TV kanali, vjerojatno ste svjesni da bi vas naslov mogao zavarati jer nije pitanje tko je bolji, nego jeste li više zainteresirani za reprize, umirovljeničke glazbene emisije ili mise. 

Bilo kako bilo, treba baciti oko na ono što su nam pripremili domaći urednici jer ponekad im se zalomi i neki skriveni dragulj koji, ako ga stvarno želite pogledati, uvijek možete pronaći na nekom od streaming servisa ili među torrentima, ali kako odoljeti neprocjenjivom iskustvu gledanja filma isprekidanog blokovima reklama? Drugim riječima, ako nemate pametnijeg posla, Netflix, HBO, Prime ni mjesta na hardu - čeka vas ovo. 

Pa podijelimo ponudu u tri kategorije i procijenimo tko dominira u kojoj. 

Mise

Ovo je kategorija u kojoj HTV jednostavno nema konkurenciju (osim možda Laudato TV-a) jer se ostale bezbožničke televizije ni ne trude dati nam ono što toliko volimo, a to su mise. 

Udaraju u glavu odmah na Badnjak u 20:05 na Prvom s božićnom čestitkom zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića. Odmah u ponoć kreće i izravni prijenos polnoćke iz crkve sv. Jeronima u zagrebačkom Maksimiru, koju predvodi kardinal Josip Bozanić, jer svi znaju da je čestitka bila samo predjelo i da će to samo nabrijati gledatelje na još malo Bozanića.

Čim se oporavite od polnoćke i pomislite kako vam treba još mise, na prvom od 10 sati kreće i svečana božićna misa iz zagrebačkog Čučerja iz privremenog montažnog objekta jer je crkva teško stradala u potresu. I prije nego što kažete "samo to?", od 11:55 uključuju se u prijenos Papine poruke Gradu i svijetu Urbi et orbi iz Vatikana. 

Filmovi

HTV se isprsio što se filmova tiče, pa tu imamo političku dramu Chappaquiddick, Zov Divljine s Harrisonom Fordom, animirani U potrazi za Nemom, Shrek uvijek i zauvijek, Braća vjetra, Šegrt Hlapić, Zameo ih vjetar, domaće klasike Vuk samotnjak i Vlak u snijegu, Smisao života jednog psa i Najveći zabavljač s Hughom Jackmanom.

Što se božićnih filmova tiče, tu su: Božić u palači Chatsworth, Božićna priča, Mladi Mesija, Božić sa strancima, neupitni božićni klasik Divan život s Jamesom Stewartom, Kraljevski božićni bal, Medo Bero - božićni specijal, Čudesni Božić, Čovjek koji je izmislio Božić, Deset zapovjedi, Yeti Tales - božićni specijal i Čudo u 34. ulici.

No, kao i obično, Treći program je tu da ispravi nedostatke pa u ponudi imaju hvaljene i nagrađivane filmove kao što su Paterson Jima Jarmuscha, I konje ubijaju, zar ne?, Panov labirint, Berlin Alexanderplatz, hrvatski film Izgubljena olovka, Pustolovine Toma Sawyera i Šerburški kišobrani.

RTL

RTL je i ovog puta zakazao jer njihova ponuda je iz godine u godinu slabija od ostalih. Ipak, ima tu nekoliko iznimki koje bi trebalo izdvojiti. Primjerice, animirani hit Trolovi, U dobrom društvu, Svemogući Bruce, Morgan, za Oscara nominirani Janko Strižić, izuzetno zabavna Mumija, Shrek, Tajna služba, Ubojica među nama, dokumentarni Meghan i Harry: Kraljevska beba, Bushwick, Posjeta, Rambo, Gremlini 2: Novo leglo i gotovo zaboravljeni akcijski film 90-ih Pljusak s Christianom Slaterom i Morganom Freemanom. 

Ono u čemu je RTL izdominirao je činjenica da je netko prepoznao da bi ljudi možda htjeli pogledati prvi Južni vjetar budući da je nastavak vjerojatno najgledaniji film u regiji.  

Nova/Doma TV

Nova TV je očito odlučila otkupiti sve božićne filmove koji u naslovu imaju riječ "Božić" pa će ovih blagdana prikazati: Božićni začin, Beskrajan Božić, Četiri Božića, U potrazi za Djedom Božićnjakom, Callie i Božićni anđeo, Božićna bajka, Božićna melodija, Božić na narudžbu, Božićni rep, Božić vragolastog Denisa, Božić pod zvijezdama, Božić na Aljasci, Savršeni Božić, Božićni ugovor, Čarobne božićne cipele, Božićna ruža i Božić na planini. 

Fali još samo Stipe Božić. 

Osim toga, imaju i par filmova od kojih su neki božićni, ali to ne možete skužiti po naslovima: Božji sin, Gospodarica zla 2, Umri muški, Aladdin, Pokemon detektiv Pikachu, Kralj lavova, Vilenjak, Kraljević na dar i Fred Mraz. 

Ostalo

HTV i ove godine ima A stranu ili, kako je oni vole nazvati, "posebnu glazbenu poslasticu". Uglavnom, mladi pjevači (Jure Brkljača, Bruna Oberan, Dino Purić, Lu Jakelić i mnogi drugi), bend A strane te njihovi gosti (Vanna, Doris Dragović, Tedi Spalato i Alen Bjelinski) pjevaju božićne klasike pod redateljskom palicom Darka Drinovca uz domaćine Duška Ćurlića i Ivana Vukušića. 

Na Drugom programu Hrvatske televizije (HTV2) na Badnjak od 23:35 moći ćemo pratiti božićni koncert Tiha noć u Vukovaru, a na sam Božić u 20:05 izravni prijenos tradicionalnog koncerta Božić u Ciboni, kao i snimke koncerata Najljepši trenuci Božićnih gala koncerata u Bjelovaru u 12:55 i Božićni koncert Zbora i Jazz orkestra HRT-a iz Laube u 18:55.

Osim toga, tu je i podjela priznanja sportašima pa će 26. prosinca točno u podne biti 70. proglašenje Sportskih novosti.

Nova TV

IN magazin Nove TV i ove godine donosi niz intervjua i posebnih priloga s božićnim i novogodišnjim ugođajem u posebnim specijalima na Badnjak i Staru godinu.

A osim što će specijali biti duži, tu je i nova rubrika pod nazivom Sasvim opušteno, u kojoj će povratnica Josipa Pavičić donijeti ekskluzivne intervjue s osobama koje možda i nisu toliko često na ekranu. Prvi intervju gledatelji imaju priliku pogledati na Badnjak, a u njoj će Josipa ugostiti svećenika Tvrtka Baruna, dok će na Staru godinu njezina gošća biti Danijela Martinović, koja će u ekskluzivnom razgovoru otvoreno govoriti o recentnim događajima u svom životu.

Sve u svemu, u blagdanskoj ponudi domaćih televizija može se naći ponešto za svakoga... Tko nema pristup internetu. 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.