Gaming

PlayStation 2 je najprodavanija igraća konzola, iznenadit će vas koja je druga

Foto: Sony

NEDAVNO je najavljena nova generacija PlayStation i Xbox konzola. Po onome što obećavaju, zasad su vrlo slične, ali kako se bliži datum izlaska, vjerojatno ćemo saznavati i bitne razlike. Međutim, teško da će ijedna s trona skinuti najprodavaniju konzolu svih vremena, kultni PlayStation 2. Evo i liste pet najprodavanijih igraćih konzola svih vremena i gdje su današnje u usporedbi s njima.

>Predstavljen je novi Xbox, konzola koja bi trebala parirati PlayStationu 5

Listu je sastavio IGN na temelju prodajnih podataka od samih proizvođača ili renomiranih analitičkih tvrtki. 

5. Nintendo Wii - 101,63 milijuna primjeraka

Wii je bio odgovor iz Nintenda na PlayStation 3 i Xbox 360 i nadmašio je obje u prodaji na globalnom tržištu. U prosincu 2009. srušio je rekord u SAD-u po broju prodanih konzola u mjesec dana. Wii Sports je najprodavanija sportska igra svih vremena, a igrači su na Wiiju imali priliku igrati i hitove poput Mario Kart Wii, Super Mario Galaxy, The Legend of Zelda: Twilight Princess. Za Wii je prodano i više od 900 milijuna igara.

Foto: Nintendo

4. PlayStation - 102,5 milijuna primjeraka

Prema službenom Sonyjevom izvještaju iz 2009., legendarni je Sivonja prodan i više od 102 milijuna primjeraka, zajedno s više od 960 milijuna igara za navedenu konzolu. Prvo se pojavio u Japanu 3. prosinca 1994., a godinu dana kasnije i u ostatku svijeta. Bio je iznimno popularan i na našim prostorima. Mnogi su se zaljubili u gaming baš pomoću originalnog PlayStationa, uz igre poput Gran Turisma, Crash Bandicoota i Metal Gear Solida, čiji nastavci i remasteri izlaze i danas. 

Foto: Sony

3. Game Boy/Game Boy Color - 118,69 milijuna primjeraka

Podatke o prodaju Game Boya objavio je Nintendo. Ova 8-bitna igraća konzola izašla je davne 1989. i ostvarila je ogroman uspjeh. Hitovi kao Donkey Kong, Pokemoni i Legend of Zelda osvojili su igrače diljem svijeta. Međutim, prodano je tek nešto više od 501 milijuna igara, što bi trebalo pripisati drugom vremenu i drugačijim navikama potrošača. 

Foto: Nintendo

2. Nintendo DS - 154,02 milijuna primjeraka 

U devet godina od početka do prekida proizvodnje prodano je više od Nintendo DS, DS Lite i DSi konzola. Među najprodavanijim igrama za DS opet su kultne Nintendove franšize, ali treba spomenuti i Grand Theft Auto: Chinatown Wars, najbolje rangiranu igru za navedenu konzolu. Uz najviše prodanih konzola, DS predvodi i ljestvicu najviše prodanih igara od svih Nintendovih igraćih sustava.

Foto: Nintendo

1. PlayStation 2 - 159 milijuna

Sony je objavio početkom 2011. da je distributerima isporučio 150 milijuna konzola, dok analitičar Niko Partnersa navodi da je do ožujka 2012. prodan 155,1 milijun te još četiri milijuna do 2013. kada je proizvodnja prestala. Time je PlayStation 2 prodan u pet milijuna primjeraka više od Nintenda DS-a. Grand Theft Auto: Vice City i Grand Theft Auto III predvode listu najprodavanijih igara za Dvojku, a među najboljima su još Gran Turismo i Final Fantasy.

Foto: Sony

Usporedbe radi, Xbox One, posljednja generacija konzole iz Microsofta, prodan je u 41 milijun primjeraka i drži tek 14. mjesto liste najprodavanijih svih vremena. PlayStation 4, s 91,6 milijuna prodanih konzola, nalazi se na šestom mjestu i trebao bi se prodati u još 10 milijuna kako bi ušao među pet najprodavanijih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.