Ovih devet domaćih "dragulja" s YouTubea ne želite i ne smijete propustiti

Screenshot: YouTube

MOŽE li danas doista "pjevati svatko" i je li za uspješno bavljenje glazbom dovoljna tek jaka želja? Junake s našeg današnjeg popisa zovemo "YouTube draguljima" jer su u čistoj i iskrenoj namjeri da se nametnu na glazbenoj sceni, i to sa skromnim ili doslovno nikakvim produkcijskim mogućnostima, iz nekih drugih razloga ušli u legendu. A osim slabašnih budžeta, ove glazbenike spajaju i ogromna ljubav prema glazbi te hvale vrijedna sposobnost ignoriranja hejtera i negativnih komentara!

Pamela Miđić

Nakon što joj se žiri RTL-ova showa "Zvijezde" prije dvije godine zahvalio na pokušaju i poslao je doma, Pamela je upregnula svoj slavonski inat te u svijetu glazbe odlučila uspjeti dobrim starim načinom - megahitom koji će je lansirati u zvijezde, ne ove RTL-ove, već one prave, koje pune dvorane i stadione. I tako se dogodio spot za pjesmu "Nedostaješ", koji je u rekordnom roku postao viralan, ali iz posve krivih razloga. Srećom, Pamela je čvrsta osoba spremna na sve nedaće koje donosi posao glazbenice pa je i podrugljive komentare primila stoički, pritom ističući kako joj sasvim solidan broj pozitivnih komentara daje "snagu za dalje". Inače, u ovaj je "projekt" utukla svu svoju ušteđevinu, a za pjesmu i spot pobrinuo se Ernest Pelajić, autor klapskog hita "Kako ću joj reć da varin". Da su dobra kombinacija, barem za rubriku "YouTube dragulja", dokazuje i više od 250 tisuća pregleda ovog glazbenog prvijenca!

Nenad Hervatin

"Napravili smo ovu obradu kako bismo promovirali ljubav, more i svijet ljepota s budžetom od nula kuna", tim je riječima svoj prvi, a zasad (srećom!) i jedini spot najavio nekadašnji novinar Nove TV Nenad Hervatin. Bio je to drugi od dva velika zaokreta u njegovoj karijeri - prvo je na nekoliko mjeseci postao glasnogovornik iscjeliteljice Fatime Tomičić, nakon čega se opet vratio na Novu TV. Drugi je put iz novinarstva umjesto u duhovnost pobjegao u glazbu i tako je nastala ova obrada koja je puno više od ljubavi i mora promovirala činjenicu da pjevanje možda i nije jedna od boljih Nevenovih ideja. Ipak, i iščuđavanje znači klikove, a Hervatin ih je na YouTubeu skupio više od 400 tisuća!

Nikita Ivošević

Nikolina Ivošević aka Nikita svoj je zvjezdani, ali i produkcijski vrhunac dosegnula u dance eri sredinom devedesetih. Slava je s godinama blijedjela, ali ambicija očito nije pa je riječka glazbenica i u novom internet dobu ostala itekako aktivna. Očito bez budžeta jer njezini recentni spotovi pozornost, nažalost, ne privlače zbog dobrih kostima ili neke maštovite koreografije. Iako beskrajno talentirana, pa i zanimljiva, Nikita je s godinama postala pravi sinonim "YouTube dragulja". Ako vas je priloženi spot inspirirao za dalje, svakako predlažemo još i "Daj uvjeri me" te "Dajem ti finish"!

Danijel Boto

"Slavuj iz Čapljine" široj je javnosti postao poznat u brojnim reality natjecanjima diljem regije - od "Ljubav je na selu" preko "Big Mamma Hausea" sve do "Zvijezda", u kojima žiri baš i nije oduševio. Ipak, svjestan simpatija dobrog dijela javnosti, nezaustavljivi Danijel brzo je počeo graditi glazbenu karijeru pjesmama kao što su "Opa cupa" ili "Urnebes", njegov najveći hit s neloših 190 tisuća pregleda na YouTubeu. Ipak, našem današnjem glazbenom potpourriju savršeno pristaje nešto osjećajnija pjesma "Odboluj me na vrijeme" čiji spot priča priču o dramatičnom ljubavnom zapletu i izrazito ružnom namještaju.

Martina Muhić

Martina je jedina YouTube zvijezda s našeg popisa koja nema spot - ali joj i ne treba! Njezina izvedba na Dori 2008. godine brzo je ušla u legendu i postala je neizostavni dio "trash tuluma" te rasprava o kriterijima kojima HRT bira izvođače za ovaj festival. Pjesmu je napisao njezin otac Marino, a nedugo nakon objave iste oboje su upali u probleme. Izvjesni Darko Johnny Zveržina pjesmu je, naime, prozvao plagijatom vlastitog uratka nazvanog "Isus, najveće ime". Srećom, nije tužio ni sudski dokazao da je riječ o kopiji pa Martinina jedina pjesma i dalje sretno živi u bespućima interneta.

Ivan Vidaković

A sad je vrijeme za jedan pravi raritet, odnosno, spot koji je dosad vidjelo tek nešto više od 400 ljudi, a koji će nakon ovog članka nesumnjivo postati pravi, a možda i vječni YouTube dragulj. Ivan Vidaković je skladatelj, pjevač i umjetnik koji priznaje kako u sebi "nema menadžersku crtu", a upravo tome pripisuje razloge svojeg komercijalnog neuspjeha. Project Off samo je jedan od njegovih glazbeno-scenskih projekata, a u posljednje vrijeme najaktivniji je u Njemačkoj koja, kako kaže, ima puno više sluha i razumijevanja za ovu neobičnu pa i hrabru glazbenu kombinaciju.

Wlatka Korać

"Wlatka s duplim w" jedna je od začetnica žanra "YouTube dragulja" jer amaterske spotove s puno želja, a malo budžeta snima već godinama. Na Facebooku ima svoj fan klub, ali i "anti klub", što joj, priznaje, samo pojačava želju za bavljenjem glazbom. "Kad mi netko kaže, joj ne može to sad, ja baš idem do kraja", priznala je svojedobno mlada glazbenica koju su posebno voljeli u OTV-ovoj emisiji "Želje i pozdravi", u kojoj je bila česta gošća. Njezinu pjesmu "Gotovo je" obradio je i Dino Jelusić, pobjednik showa "Zvijezde pjevaju", a Wlatka je svoje poklonike nedavno vrlo neugodno iznenadila - svi njezini "spotovi dragulji" uklonjeni su s YouTubea. Srećom, nastupi s lokalnih televizija još su uvijek tu kao dokaz jedne neobične glazbene priče.

Giovanni Jakovac

Giovanni je glazbenik i pjesnik iz Crikvenice, u kojoj je već godinama poznat kao avangardan, pa čak i - kontroverzan. Dosad je izdao tri albuma, a najnoviji se zove "28", baš kao i knjiga poezije koja ga prati. Za sebe kaže da mu je moto "šuti i radi", ali njegov YouTube kanal, srećom, nije šutljiv, već sadrži pregršt zanimljivih intervjua i spotova. U bogatoj ponudi za vas smo odabrali minimalistički "Gram bižuterije", u kojem do izražaja dolazi Giovannijeva sirova scenska nadarenost.

Sandra Dabo

Za kraj pregleda dragulja ostavili smo neprikosnovenu kraljicu žanra! U vremenu dok je internet bio luksuz svojim amaterskim spotovima u kasnim terminima lokalnih televizija probijala se samoprozvana "kraljica Novalje" Sandra Dabo. Brza na jeziku i raspoložena za najvruće teme, brzo je naišla na interes dijela javnosti, pa i legendarnog Željka Malnara koji ju je često dovodio u kultnu "Noćnu moru". Dobar dio Sandrine glazbene ostavštine nažalost je izbrisan iz virtualnog svijeta, ali mutnjikava verzija njezina najvećeg hita i dalje je pravi standard za sve ljubitelje spotova u koje je uloženo malo novca i jaaako puno ljubavi!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.