Naomi Campbell ipak mora doći svjedočiti u Haag o "krvavom dijamantu"

HAŠKI sud jučer je izvijestio kako će tužiteljstvo za ratne zločine ipak pozvati supermodel Naomi Campbell te glumice Miu Farrow i Carol White kao svjedokinje u procesu protiv bivšeg liberijskog predsjednika Charlesa Taylora. Sud je objavio tek da je zahtjev tužiteljstva za pozivanjem svjedokinja odobren, ali ne i kad će spomenute dame biti pozvane da svjedoče o aferi "Krvavi dijamant".

Podsjetimo, ranije se pisalo kako sud neće dozvoliti pozivanje Naomi, Mie i Carol za svjedokinje, jer se obrana žalila da se tužiteljstvo toga sjetilo prekasno, godinu i pol nakon što je slučaj zaključen. Ipak, sud je prihvatio obrazloženje tužiteljstva da se za činjenicu da je Campbell od Taylora 1997. godine u Južnoj Africi, na primanju kod Nelsona Mandela, navodno na poklon dobila spektakularni nebrušeni dijamant, tek lani doznalo te je njeno svjedočenje bitno za slučaj. Upravo zbog novih dokaza, slučaj je ponovno otvoren.

Taylora se, podsjetimo, tereti da je "krvavim dijamantima" financirao civilni rat u susjednom Sierra Leoneu od 1992. do 2001. godine. Naomi je ranije rekla da ne planira svjedočiti, ali tužiteljstvo je ima pravo na to prisiliti. Taylor poriče krivicu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.