Najčešće zablude o putnom osiguranju

Foto: Press

Za mnoge su putovanja omiljena aktivnost u slobodno vrijeme. Volimo razmišljati o svemu lijepom što nas na putovanju čeka. Manje o činjenici da nešto može poći po zlu.

Kada putujete, brzo se mogu dogoditi stvari koje nismo očekivali. A daleko od kuće, često nije tako lako pomoći sebi. Bolest, nesreća, izgubljena prtljaga ili čak šteta  koju smo slučajno prouzročili i za koju se sada traži naknada - sve te mogućnosti mogu se pokriti putnim osiguranjem.

Zabluda #1: "Ništa mi se neće dogoditi."

Želje su jedno, ali stvarnost ih nerijetko demantira. Kada putujete u inozemstvo, preporučljivo je ne oslanjati se samo na  sreću. Pogotovo ako putujete s djecom, ne treba riskirati. Djeca se često razbolijevaju na odmoru, a u turističkim žarištima ni najpovoljniji liječnici često nisu baš na licu mjesta. Naravno, u tom trenutku nije važno koliko liječnik košta, važno je da dobijemo potrebnu medicinsku pomoć. No, nakon toga često slijedi razočaranje jer su nastali visoki troškovi, koje naše obvezno zdravstveno osiguranje ne pokriva. Privatno putno zdravstveno osiguranje obično pokriva sve troškove.

Zabluda #2: "Ali osiguranje je uvijek skupo."

Putno osiguranje nije tako skupo kao što mnogi ljudi vjeruju. Primjerice, za desetodnevno putovanje za jednu osobu putno osiguranje stoji od 20-ak eura za osnovna pokrića do 40-ak eura za prošireni paket. Sami odabirete želite li ugovoriti paket ili želite odabrati pokrića, a sve to možete napraviti online uz 10 posto popusta.

Zabluda #3: "Ne treba mi putno osiguranje jer me moja kreditna kartica ionako štiti."

Istina je da neki ugovori o kreditnim karticama uključuju i putno osiguranje. Međutim, da biste izbjegli neugodna iznenađenja, obratite pozornost na nekoliko detalja: Je li osiguranje povezano s uvjetima, na primjer da je putovanje rezervirano kreditnom karticom? Je li osigurani iznos dovoljno visok ili postoji rizik da dio troškova ostane nepokriven? Je li zdravstveno osiguranje integrirano u putno osiguranje, što ono pokriva i odnosi li se i na sve suputnike? Važno pitanje je i koga možete pozvati u hitnom slučaju. U slučaju nesreće u inozemstvu prva stvar koju ćete trebati je  osoba za kontakt u  osiguravajućem društvu. UNIQA putno osiguranje nudi svestranu zaštitu, a štetu možete jednostavno prijaviti online.

Zabluda #4:"Ako se razbolim tijekom putovanja - ionako sam zaštićen/a e-karticom."

Svatko tko putuje unutar EU-a može se  osloniti na činjenicu da je osnovna medicinska skrb pokrivena europskom karticom zdravstvenog osiguranja. Isto vrijedi i za zemlje s kojima postoji sporazum o zdravstvenom osiguranju. No, e-kartica ne nadoknađuje sve troškove pa ne može zamijeniti putno zdravstveno osiguranje jer ne pokriva sve medicinske usluge (primjerice, troškovi prijevoza ozlijeđenog pacijenta u domovinu, troškovi spašavanja, liječenje u privatnim ustanovama), već pokriva samo troškove neodgodive zdravstvene zaštite i to isključivo u javnim ustanovama. Stoga je putno osiguranje #musthave  za putovanje izvan Europe, jer troškovi medicinskih usluga u nekim zemljama, kao što su SAD, mogu biti znatni.

Zabluda #5:"Ne treba mi putno osiguranje za tuzemno putovanje."

Ali može uštedjeti puno novca. Odmor se često rezervira mjesecima unaprijed, uplaćuje se akontacija i slično. Iščekivanje je veliko, ali taman kad odmor treba početi, stvari iznenada ispadnu drugačije nego što je planirano. Ako se razbolite ili ozlijedite, ne možete krenuti na put. Tada to može biti skupo, jer troškovi putovanja i smještaja  mogu biti vrlo visoki i u tuzemstvu.

Zabluda #6:"Osiguranje od otkaza putovanja nudi svestranu zaštitu."

Nažalost, to nije istina. Osiguranje od otkaza štiti od troškova otkazivanja samo ako odjednom niste u mogućnosti putovati. UNIQA putno osiguranje, s druge strane, uključuje i osiguranje od osobne odgovornosti, osiguranje od nezgode i putno zdravstveno osiguranje te, u određenim slučajevima, nadoknađuje dodatne putne troškove. Posebno je pogodno za putovanja u inozemstvo zbog integriranog zdravstvenog osiguranja.

Medicinska skrb u inozemstvu: U slučaju bolesti, cijela obitelj je u potpunosti pokrivena. Od boravka u bolnici do posjeta liječnika i potrebnih lijekova.

Zabluda #7:"Ako prerano prekinem putovanje, vratit će mi se neiskorišteni troškovi odmora."

To također nije točno. Ono što će biti nadoknađeno u posebnim iznimnim slučajevima su dodatni povratni putni troškovi, u slučaju, primjerice,  teške bolesti, nesreće ili smrti rođaka kod kuće, kao i u slučaju prirodnih katastrofa ili nemira na odredištu za odmor.

Zabluda #8:"Putno osiguranje uvijek mogu ugovoriti u zadnji čas."

Rizik otkaza ili prekida putovanja može se ugovoriti najmanje 14 dana prije dana početka putovanja. Stoga je najbolje sklopiti osiguranje prilikom planiranja putovanja kako biste bili u potpunosti zaštićeni!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.