Na završnoj predstavi festivala Queer, glumci prali noge uzvanicima

SEDMI po redu festival koji je trajao od 5. svibnja, završen je jučer uz veliko slavlje, čime je zaokružen program koji je uključivao 10 kazališnih produkcija iz svih dijelova svijeta, svakodnevan noćni program i devet filmova prikazivanih u kinu Europa, čije projekcije traju još do 14. svibnja.

Na završnoj predstavi, Queer festival obrnuo je jučer teatar &TD: bosonoga publika na ležaljkama gostila se vinom, kruhom i kolačima, dok su glumci izvodili predstavu Gozba u sredini teatra. Gozba je započela u atriju, pranjem nogu uzvanika koji su onda pozvani na slavlje u dvoranu, gdje su posluženi uz brazilske ritmove, pjesmu i ples, u predstavi posvećenoj ljubavi. Tekst predstave bazirao se na Platonovoj Gozbi, ali tek tijekom rada s glumcima dobio je konačan oblik, čije je poruka bila, kako je rekao redatelj Ze Celso, ljubav i samo ljubav.



Dojmljiva scenografija bila je postavljena duhu predstave, s crvenom pozornicom, bijelim ležaljkama i jastucima na svježem lišću koje je prekrivalo pod te video projekcijama izvedbe snimane na licu mjesta i projicirane sa svake strane dvorane, i izvođačima i glazbenicima izmiješanim s publikom, te su svi uskoro izgubili osjećaj da se nalaze u jednom od zagrebačkih kazališta, poneseni opuštenim ugođajem u kojem se prepoznao brazilski temperament.

Ljubav prikazana u izvedbi nije bila shvaćena kao heteroseksualna i homoseksualna, nego samo ljubav, za koju su se umjetnici zalagali glazbom i pjesništvom. Smiono obnaženi i otvoreni u slavljenju ljubavi, povukli su i publiku u hedonističko ozračje, te su svi i nakon maratonske izvedbe zajedno s izvođačima nastavili slavlje u atriju kazališta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.