Nove fotografije: Mrtvo more - biser prirode koji polako umire

MRTVO MORE jedan je od bisera prirode kojem prijeti "izumiranje". Koliko god bajkovito i prekrasno izgledale najnovije fotografije snimljene na Mrtvom moru, one dokazuju koliko se zapravo razina vode s godinama smanjila.

Stručnjaci upozoravaju kako bi Mrtvo more, najslanije vodeno prostranstvo na svijetu i turistička meka zbog ljekovitosti minerala koje sadrži, moglo nestati do 2050. godine. Glavni razlog za nestanak Mrtvog mora je drastično smanjene dotoka vode u Mrtvo more zbog iskorištavanja te vode za navodnjavanje i industriju.

Već duže vrijeme se među palestinskom, izraelskom i jordanskom vladom raspravlja o planu spašavanja Mrtvog mora. Jedna od ideja je da ga se spasi dolijevanjem velikih količina slane vode. Planiraju izvući oko tri milijuna kubnih metara vode iz Crvenog mora, preraditi je u desalinizacijskoj tvornici gdje se proizvodi voda za piće te otpadnu vodu poslati u Mrtvo more tunelom. Udruge za zaštitu okoliša bune se, jer plan nije provjeren, a i tvrde da bi miješanje dvije različite vrste slane vode moglo imati ozbiljne ekološke posljedice, poput nagomilavanja algi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.