Moguće je da cijeli život pogrešno koristite nož i vilicu, evo u čemu je greška

Foto: 123rf

SVI pretpostavljamo da znamo koristiti nož i vilicu, no istraživanja pokazuju da čak 40 posto ljudi pribor za jelo koristi pogrešno, piše Daily Mail. 

Stručnjakinja za društveni bonton Jo Bryant objasnila je kako se ispravno služiti priborom za jelo, od pravilnog držanja do situacija kad biste trebali nož ostaviti po strani i jesti samo vilicom. 

"Ponekad se dovedemo u škakljivu situaciju kad isprobavamo nova jela i možda nismo sigurni kako ih pravilno jesti, no ako zapamtite osnove, lakše ćete se snaći. Dobre manire za stolom su osnova lijepog ponašanja i to pokazuje poštovanje prema ljudima s kojima dijelite obrok", objasnila je ona. 

Kako ih pravilno držati

Nož trebate držati u dlanu s kažiprstom ispruženim duž suprotne strane od oštrice, a vilicu usmjerite šiljcima prema dolje, također držeći kažiprst ispružen duž drške, savjetuje Jo. 

Kad jesti samo vilicom

"Ne biste trebali izrezati svu hranu odjednom, a onda spustiti nož i jesti samo vilicom", kaže Jo, no dodaje kako postoje prilike u kojima je u redu koristiti samo vilicu, primjerice kad jedete špagete.

"U tom slučaju vilicu trebate držati tako da šiljci pokazuju prema gore, slično kao kad držite žlicu", kaže ona. 

Što ako ima više od jednog para noža i vilice

Ako se nalazite na svečanoj večeri uz koju je postavljeno nekoliko različitih vilica i noževa, zapamtite da se pribor koristi redom izvana prema unutra. Pribor za predjelo postavljen je najdalje od tanjura, zatim pribor za glavno jelo, itd. 

Ako se kao predjelo poslužuje juha, žlica bi se trebala nalaziti s desne strane noža za glavno jelo. 

Pribor za desert se obično postavlja na vrh i to položen tako da vrh žlice pokazuje lijevo, a vrh vilice desno. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.