Hariju Varešanoviću i Deenu građani više neće plaćati mirovinsko i zdravstveno

Foto: Instagram, Marko Lukunic/Pixsell

MINISTARSTVO kulture i sporta Kantona Sarajevo na svojoj službenoj stranici objavilo je novi popis na kojem je 38 istaknutih samostalnih umjetnika, a kojima se iz budžeta Kantona plaćaju doprinosi. Kako piše Avaz, za razliku od prijašnjih godina na popisu više nema zvučnih imena poput Fuada Backovića Deena i Harija Varešanovića.

Objava ovog dokumenta svake godine u javnosti izazove brojne reakcije, a većina građana smatra da umjetnici sa svojim dobrim poslovima itekako mogu sami svakog mjeseca uplaćivati doprinose za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Dodajmo i da je za ovu pogodnost u kojoj uživaju umjetnici iz kantonalnog proračuna lani izdvojeno 283.000 KM, a ove godine bi taj iznos mogao biti 2000 KM veći. Prema zakonu, nakon što ispune tražene uvjete, za jednog umjetnika se mjesečno izdvaja 615 KM, a godišnje više od 7000 KM.

Na popisu su ove godine istaknuti likovni umjetnici Irfan Hozo, Mirsada Baljić, Alma Hrasnica-Dervišević, Ata Omerbašić, Dževdet Nikočević, Ljiljana Šaković- Mujan, Danijela Madacky-Letić (mirovanje statusa), Miodrag Spasojević, Ljiljana Majkić, Nerdina Abdulić-Osmančević, Mersiha Merdžanović, Ilonka Jasak, Emir Osmić, Lejla Graho, Nelisa Baždar, Aleksandra Knežević, Merima Ivković, Šejla Kamerić, Boris Hodak, Kerim Mušanović, Naida Čelik, Denis Haračić, Adis Lukač, Alisa Teletović i Nanda Agić. Tu su i književnici Izet Perviz, Sabahudin Hadžialić, Ahmed Burić, Asmir Kujović i Marija Fekete-Sullivan. Na popisu su i modna dizajnerica Emina Husedžinović-Ibrahimović, kantautor Muhidin Muharemović, Mirsad Smajlović koji se bavi kaligrafijom, Almin Zrno, Mensura Jahić i Vanja Lisak, koji se bave umjetničkom fotografijom, Sanja Džeba za primijenjenu umjetnost te glumica Alena Džebo Hećo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.