Google Earth: El Dorado ili hrpa bespotrebnog kamenja?

SVJETSKI su znanstvenici oduvijek tvrdili da je priča o El Doradu samo mit koji već stotinama godina mami pustolove i lovce na blago. Dok god ima entuzijasta koji će se zabavljati na Google Earthu i otkrivati mitske lokalitete, postoji mogućnost da se pokaže su veliki umovi ipak u krivu.

El Dorade se nalazi na između Perua, Bolivije i Brazila

Na granici između Bolivije, Brazila i Perua otkriveni su pravilni geometrijski oblici iz kojih se navodno može zaključiti da su ostaci nekadašnjih mostova, cesta i zgrada nekadašnje civilizacije.

Stotinama godina traje potraga za "zlatnim gradom"

Potraga za "zlatnim gradom" traje od kada su prvi konkvistadori čuli glasine da iza Anda živi narod koji ima toliko zlata da se njihov kralj svake  godine posipa zlatnom prašinom. Španjolci su, nakon mnogo skupih i neuspješnih ekspedicija, u 18. stoljeću konačno odustali od potrage.

Nakon njih u potragu su krenuli Portugalci koji su imali malo više sreće. Jedan od najslavnijih istraživača bio je pukovnik Percy Fawcett preka kojem je nastao lik Indiane Jonesa. Pronalazak zlatnih predmeta mu se skupo naplatio kada je netragom nestao 1927. godine.

Traži se i Atlantida, mitski grčki otok

Osim El Dorada, već je nekoliko puta "pronađena" i Atlantida. Prema grčkoj mitologiji to je otok legendarne drevne kulture o čijem postojanju nema čvrstih dokaza. Prvi ju put spominje Platon koji kaže da je Atlantida razorena prirodnom katastrofom, najvjerojatnije potresom ili potopom, čak 9 tisuća godina prije njegova rođenja.

Niti El Dorado niti Atlantida, nikada nisu pronađeni, kao niti čvrsti dokazi o postojanju ta dva lokaliteta. Od kada su prvi put spomenuti, glasine su postale mit za koji se mnogi nadaju kako će jednoga dana ipak postati istina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.