Godina krvopija: Vampiri ruše rekorde

U POSLJEDNJIH nekoliko mjeseci niste mogli otvoriti novine ili internet stranicu a da niste naišli na barem jednu reklamu za najnovije ludilo svjetskih kina, "Twilight" ili kod nas preveden kao "Sumrak".

Iako je riječ o filmu za tinejdžere i ekipu koja se zasitila brijanja na "emo" koji je poprilično loše prihvaćen od strane kritike, nemoguće je poreći kako se radi o vrhunskom primjeru odlično odrađenog marketinga jer na uloženih 37 milijuna dolara, dosadašnja zarada od gotovo 400 milijuna dolara govori više od svih kritika. Klinci diljem svijeta doslovno su poludjeli za metiljavom pričom o "vampiru dobrog srca" i tinejdžerici koja se na gore spomenutog vampira pali.

Čak se i prije puštanja filma u kina znalo da će "Twilight" postati uspješna franšiza koja će se zadržati taman toliko dugo da velike kuće izmuzu sve što se financijski iz serijala izvući može. I razlog nije samo mega popularni književni predložak Stephenie Meyer čiji se istoimeni serijal o vampirima u svijetu prodao u nešto više od 42 milijuna primjeraka, već i "vampirsko" ludilo koje se ponovno vratilo nakon ranih devedesetih kada je "vampirluk" posljednji puta bio "in".

Tako da u ovom trenutku imamo nekoliko potencijalno dobrih filmova koji bi se ove godine trebali pojaviti u kinima. Prvi je "Twilight watch" Timura Bekmambetova koji iza sebe već ima dva odlična vampirska uratka ("Night watch" i "Day watch"), Paul Weitz izlazi s "Cirque du Freak" koji ima odličnu glumačku postavu (Willem Defoe, John C.Reilly, Ken Watanabe, Ray Stevenson, Salma Hayek itd.). Vampirski vestern "High Midnight" mogao bi biti opak komad dobre zajebancije, a Gregor Jordan je za svoj "The informers" okupio ekipu koja je Oscara ili osvojila ili za njega bila nominirana (Billy Bob Thornton, Kim Basinger, Winona Ryder, Mickey Rourke).

Televizijski program također je prepun serija čiji su protagonisti vampiri i vukodlaci. Britanci su izbacili trash mini seriju "Demons" u kojoj mladi potomak loze Van Helsing hvata vampire, demone i vukodlake te pomalo pomaknutu horor verziju "Prijatelja", "Being Human" koja prati skupinu cimera koji su redom - vampir, vukodlak i duh.

Posebno valja istaknuti izvanredni i nagrađivani HBO uradak "True Blood" koji već neko vrijeme možete pratiti i u Hrvatskoj.

Ako već niste upoznati s jednom od najpopularnijih serija koja nakon samo jedne sezone u HBO-u uživa status koji je do sada bio namijenjen samo planetarno popularnim "Sopranosima", riječ je o posljednjem projektu Alana Balla ("Dva metra pod zemljom") koji je također kreiran prema književnom predlošku "Sookie Stackhouse" Charlaine Harris i bavi se vampirima New Orleansa. Riječ je o sličnom konceptu na kojem počiva i "Twilight", ali bez ikakve sumnje riječ je o daleko boljem proizvodu rađenom za nešto ozbiljniju publiku (koliko god to zvučalo glupo kada govorimo o filmovima koji se bave vampirima), a šuška se da bi snimanje novih epizoda moglo započeti već ove godine iako je do sada službeno potvrđeno samo to da će se druga sezona definitivno snimati.

Još je sigurnije je reći kako će i 2009. svakako biti "godina vampira".

Već u prvom kvartalu tekuće godine, DVD izdanje "Twilighta" koje je prošle subote krenulo u prodaju, u prvom je danu došlo do gotovo nevjerojatnih 3 milijuna prodanih primjeraka što je iznimno ne samo za ovo vrijeme već i generalno gledajući DVD tržište. Primjera radi, "Twilight" se brojčano savršeno nosi sa DVD izdanjem "Viteza tame" koje je na tržištu od prosinca prošle godine, a ne mora se posebno isticati kako je posljednje izdanje filmskog serijala o Batmanu bez sumnje najveći hit prošle godine, neovisno o tome što mislili o samom filmu.

Studeni ove godine bez ikakve će sumnje biti mjesec novog nastavka "New Moon", čija se lista glumaca već lagano popunila, a već se otprije zna da se redateljica prvog dijela Catherine Hardwicke neće vratiti već će režiju preuzeti Chris Weitz čiji je najveći dosadašnji pothvat bio "Zlatni kompas". Uloge su podijeljene i relativno nepoznatim američkim indijancima koji će u novom nastavku utjeloviti čopor vukodlaka, a jedna od uloga pripala je "čudu od djeteta" Dakoti Fanning. Sve u svemu, pred nama je odlična godina za "sisače krvi".

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.