Ford će ostati miljenik američkih snaga reda

KAO što smo već u nekoliko navrata najavljivali, Fordova Crown Victoria, legenda američkih snaga reda i taksista, odlazi u mirovinu. Prijedloga za zamjenu je mnogo, a najnoviji dolazi iz matične tvrtke.

Netom predstavljen na prezentaciji flotnih vozila u Las Vegasu, Ford nam otkriva novi policijski model tehnološki zasnovan na modelu Taurus. Nova generacija policijskog interceptora ima težak zadatak da dostojno zamijeni prethodnika, Crown Vic koji je sa 70% zastupljen u policijskoj floti.

Taurus je relativno nepoznat na "pravoj" strani Atlantika, no prvu policijsku ulogu imao je u nekadašnjem filmskom hitu "Robocop". Službena dužnost je ipak nešto drugo, pa ne čudi što se radi o temeljito prerađenom vozilu prilagođenom specifičnim potrebama.

Prije svega valja reći kako je udvostručena krutost nosive konstrukcije, što ne čudi s obzirom na to da je sigurnost stavljena na vrh popisa zahtjeva. Prve najave govore kako je ovo prvi automobil nakon Crown Victorije koji može podnijeti udarac u stražnji kraj pri brzini naleta od 121 km/h.

Policijska mehanika u ovom slučaju obuhvaća 3,5 V6 motor sa 263 KS, dok će specijalna izvedba imati twin-turbo izvedbu motora sa 365 KS. Svemu valja pridodati opciju pogona na sve kotače, kao i dodatno osnažen ovjes i kočnice. Dodatno, automobil dobiva modificiranu elektronsku logistiku, kao i posebno prilagođen interijer.

U kabinu su postavljena ergonomska sjedala, mjenjač je radi dobivanja dodatnog prostora za opremu pomaknut kraj upravljača, a povećan je i kut otvaranja vrata. Specijalnu policijsku opremu ne treba nabrajati već je dovoljno reći kako je sve uključeno.

Fordov policijski model na američke prometnice trebao bi stići sredinom iduće godine, nekoliko mjeseci nakon konačnog umirovljenja Crown Victorije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.