Evo zašto u receptima uvijek piše da zagrijemo pećnicu na 180 stupnjeva

Foto: Shutterstock

KOLIKO puta vam se dogodilo da želite spremiti neko fino jelo u pećnici, nabavili ste sve potrebne namirnice i smislili kako ga napraviti, no kad ste stali pred pećnicu, shvatili ste da nemate pojma na koliko stupnjeva biste je trebali postaviti? Različite namirnice zahtijevaju određenu temperaturu kako bi bile pravilno pripremljene, a u receptima to često nije navedeno. Stoga donosimo nekoliko savjeta s kojima će vam kolači i pečenja uvijek ispasti savršeno.

Zašto zagrijavamo na 180?

Vrlo važan korak kod većine jela koja se spremaju u pećnici je zagrijavanje pećnice na određenu temperaturu prije pečenja, najčešće na 180 stupnjeva. Naime, na toj se temperaturi događa Maillardova reakcija pri kojoj se bjelančevine i šećeri povezuju i stvaraju spojeve koji daju posebne arome, okus, ali i teksturu. Povrće tada dobiva hrskavost, a meso zapečenu koricu. 

Kod pripremanja mesa u pećnici često se naglašava kako ga je potrebno zapeći da ne bi iscurili sokovi, no zapravo se radi o poticanju Maillardove reakcije koja svim jelima iz pećnice daje poseban okus. 

Meso i povrće idu na iste temperature

Meso i povrće često spremamo u pećnici, no nije uvijek jednostavno dobiti dobro pečene obje namirnice. Da bi povrće bilo dobro pečeno i hrskavo, ono zahtijeva temperaturu između 200 i 230 stupnjeva. No prije samog pečenja potrebno ga je izrezati na jednake komade i osušiti ubrusom.

Odabir posude za pečenje također je važan jer u posudama ili tavama s višim stranama se para više koncentrira i povrće se tada može pretvoriti u kašu. Zato je bolje koristiti plehove za pečenje, ali pritom pazite da ih ne pretrpate namirnicama jer se neće ravnomjerno ispeći. Birajte veće plehove poput onih kakve imaju Beko Beyond pećnice jer na njih stane više namirnica pa ćete biti sigurni da će one biti ujednačeno pečene, a dodatni plus je i lako rukovanje plehovima.

Foto: Shutterstock

Meso se najbolje peče na temperaturama od 200 do 230 stupnjeva, no prije pečenja u pećnici obavezno ga držite sat vremena na sobnoj temperaturi. Stavite li ga hladno u pećnicu, neće se ravnomjerno ispeći jer toplina neće uspjeti prodrijeti do mesa u sredini, a izvana će se činiti potpuno ispečeno. 

Također, za ujednačeno pečenje važna je i kvalitetna pećnica s ravnomjernim protokom zraka poput Beko Beyond pećnice s AeroPerfect tehnologijom koja je dizajnirana tako da vrući zrak jednako dopire do svakog dijela pećnice. Osim toga, i dizajn grijača je unaprijeđen te je njihova površina sada veća pa omogućuju jače zagrijavanje, a time i ujednačeno pečenje.

Oprezno s kolačima s puno šećera

Ako u receptu nije jasno naznačena uputa o temperaturi, kolače uglavnom pečemo na temperaturama od 160 do 180 stupnjeva, a duljina pečenja ovisi o tipu kolača i vrstama namirnica. Dobro je pritom znati da će kolači s više šećera lakše zagorjeti pa prilagodite temperaturu količini šećera u kolaču.

Foto: Shutterstock

Kao i kod pripremanja mesa u pećnici, namirnice za kolače pripremite na sobnu temperaturu. To se posebno odnosi na jaja, mlijeko i maslac jer će korištenje hladnih sastojaka rezultirati nejednako ispečenim biskvitom. 

Temperatura od 160 do 180 stupnjeva odgovara biskvitima i sličnim slasticama, no kruh i kolače s kvascem ipak pecite na nešto višoj temperaturi, oko 200 stupnjeva. Tada inače dolazi i do karamelizacije, no tu treba biti vrlo oprezan kako ne biste umjesto željene karamelizacije dobili zagoreni gorki okus.

Novi dizajn i tehnologija za bolje rezultate pečenja

Često možemo čuti kako je svaka pećnica drukčija i da s njima treba znati rukovati, no moderne pećnice poput Beko Beyond pećnice s Aero Perfect tehnologijom omogućavaju lako rukovanje i jednostavno održavanje baš svima. Njezin novi dizajn unaprijedio je vanjski izgled, kao i unutrašnjost. Vrata pećnice sada su hladnija pa nema opasnosti od opekotina, a unutrašnjost je kreirana tako da napredni algoritam kontrole temperature smanjuje temperaturne fluktuacije tijekom rada pećnice i time minimalizira gubitak topline.

Foto: PR

Ako ste u potrazi za novom pećnicom ili nekim drugim kućanskim aparatom Beko ima posebnu ponudu s kojm uz standardnih 5 godina garancije dobivate i dodatne 2 ako se registrirate na beko5.com. Ova ponuda traje do 31.5. i odnosi se na sve ugradbene uređaje, osim nape i mikrovalne, stoga lako možete zamijeniti svoje stare kućanske aparate Beko inovativnim dizajnom i tehnologijom kojom se lako i sigurno rukuje.

Kuhanje postaje užitak uz kvalitetne kućanske aparate i pokoji trik koji će dovesti do punog i bogatog okusa svakoga jela.

Sadržaj donose Index i Beko u suradnji te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.