Ten na kojem će vam svi zavidjeti, primijenite ove savjete

Foto: 123RF

SVAKO LJETO želimo imati preplanuli ten na kojem će nam svi zavidjeti, a često i ne biramo baš najzdravije načine kako do njega i doći. Višesatno izležavanje na jakom suncu može biti itekako opasno za našu kožu. 

Ipak, guštanja u suncu i lijenog izležavanja na plaži se ne trebamo odreći, već samo pripaziti na nekoliko stvari. Primijenite neke od savjeta u nastavku i tamnite brzo i zdravo. 

Najjače sunce je jednostavno ''ne''

Često zaboravljamo da ćemo preplanuli ten postići i ako se ne sunčamo u periodu kad je sunce najjače, između 11 i 15 sati. Najjačeg se sunca trebaju čuvati posebno svjetlopute osobe te osobe koje imaju više od 20 madeža. Boravite li na suncu u ovom periodu, obavezno probajte zaštititi sve dijelove tijela odjećom te nanesite proizvode s odgovarajućim zaštitnim faktorom.

Mnogi su se stručnjaci složili kako je zapravo najbolje izbjegavati dugotrajno izlaganje suncu i savjetuju da sunčanje podijelimo u više dana na kraće periode. Sunčajte se dnevno do 2 sata i vaša će vam koža biti zahvalna. 

Pogrešno je i mišljenje kako se za oblačnih dana ne mogu dobiti opekline ili da ih nećemo dobiti ako ne osjećamo toplinu za vrijeme sunčanja. Iako oblaci oslabe izravno UV zračenje, oni pridonose povećanju difuznog UV zračenja. Visoki, tanki oblaci propuštaju i do 80 posto zračenja. Isto tako, UV zračenje ljudski organizam ne osjeća kao toplinu, jer se ono apsorbira u vanjskom, površinskom sloju kože. 

Proizvode za zaštitu od sunca stoga ljeti nanosite i za vrijeme oblačnih dana te u pravilu svaka dva sata, bez obzira na to osjećate li da vam je koža ''dovoljno zagrijana'' ili ne. 

Ne zaboravite pripremiti kožu

Iako ga mnogi zanemaruju, piling kože je ljeti izuzetno važan. Piling pomaže koži da se riješi mrtvih stanica koje se akumuliraju i mogu spriječiti ravnomjerno tamnjenje. Izaberite odgovarajuću vrstu pilinga za vašu kožu i pričekajte par dana prije direktnog izlaganja suncu. Nakon pilinga obavezno nanesite i proizvode sa zaštitnim faktorom jer je sloj koji kožu štiti od UV zraka uklonjen nakon pilinga i ona je sad puno osjetljivija. Koristite proizvode koji sadrže prirodan ekstrakt promelanina koji potiče prirodan proces tamnjenja kože poput NIVEA SUN Protect & Bronze spreja za sunčanje. 

Za sigurno i brzo tamnjenje možete koristiti NIVEA SUN Protect & Bronze ulje za sunčanje u spreju, koje osim što je vodootporno ima i svilenkasto nježnu teksturu te sadrži učinkovit sustav UVA/UVB filtara koji pružaju trenutnu zaštitu. A za svilenkasto glatku, preplanulu kožu možete isprobati i NIVEA SUN ulje u spreju s ekstraktom karotena čija će formula s lipo-hidratizirajućim kompleksom vašu kožu učiniti glatkom i njegovanom. 

Depilacija i hidratizacija

Baš kao i piling, i depilaciju napravite nekoliko dana prije izlaganja suncu kako bi se koža uspjela regenerirati i bila spremna za sunce. Također, prije mora i sunčanja kožu je važno redovno hidratizirati. Koža koja je izložena suncu brže se suši te takva isušena postaje osjetljivija na UV zrake. Odaberite kremu koja odgovara vašem tipu kože i pomozite joj da ostane nahranjena i ljeti.

Pripazite i na prehranu

Hrana bogata beta-karotenom i drugim karotenoidima, poput likopena, može poboljšati zaštitu kože od UV zraka. Stoga ljeti u svoju prehranu obavezno uvrstite namirnice kao što su mrkva, bundeva, špinat, mango, marelica, rajčica, dinja i slične.

Pojačajte i dozu vitamina E koji možemo pronaći u biljnim uljima, bademima i drugim orašastim plodovima. Prije odlaska na more savjetuje se i povećan unos kalcija koji imamo u mlijeku, rikoli i kelju. Nemojte zaboraviti i na tekućinu koje biste trebali unijeti u organizam između dvije i tri litre ljeti. U ljetnim vrućinama čak i blaga dehidracija izaziva umor, razdražljivost i glavobolju.

Važna je i njega poslije

Nakon sunčanja na kožu obavezno nanesite odgovarajući losion koji će pomoći koži da zadrži potrebnu vlagu. Posegnite za losionima koji sadrže organsku aloe veru i ekstrakt promelanina poput NIVEA SUN After Sun Bronze losiona koji održava lijepu preplanulost i vlaži kožu 48 sati. Imate li kožu koja je posebno osjetljiva na sunce i teško ga podnosi, koristiti možete NIVEA SUN After Sun Sensitive kremasti gel koji koži poslije sunčanja pruža umirujuću njegu s efektom hlađenja.

Kožu nakon tuširanja nemojte trljati ručnikom, a primijetite li ljuštenje kože, to možete regulirati raznim uljima za tijelo.

Kako biste održali ''teškom mukom'' postignutu preplanulost, redovno nanosite losione i gelove čija je glavna zadaća održavanje vaše kože hidratiziranom nakon svakog izlaganja suncu. 

Želite li imati zdrav i preplanuli ten ovog ljeta, ne preskačite ni jedan od ovih koraka i bezbrižno uživajte u suncu. 

Sadržaj donosi Index u suradnji s Beiersdorf te u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.