Eurosong je žrtva vlastite gluposti

Foto: Instagram

Dok ovo pišem, pratitelji ovog kičastog natjecanja su vjerojatno u panici zbog nagle promjene na kladionici: Izrael je s tko zna kojeg mjesta skočio na uvjerljivo drugo s čak 17%.

Pričajte što god želite, ali za Baby Lasagna tim nije se mogla dogoditi bolja stvar. Do kraja članka bit će vam jasno zašto.

Glupost Eurosonga

Kao i svi (pre)veliki projekti na kojima se vrti dosta novca, Eurosong ima dva ogromna problema vezana za političku korektnost.

  1. želi koristiti umjetnost, ali samo za zabavu
  2. poziva na izražavanje, ali samo dok se nitko s novcem ne uvrijedi

Glazba striktno kao zabava? Kakav koncept! Svaki dan bez iznimke zahvaljujem nebesima što čovječanstvo nije iskoristilo emocionalni učinak zvuka samo da bi se zabavljalo. Naravno, glazba jest zabavna, ali ona je puno više od toga. Od Blowin’ in the wind preko Čavoglava do Penetraccie, glazba je nositelj društvene poruke i najbolji način izražavanja nečije sveukupnosti - od emocije preko snage pa sve do narativa koji autor želi predstaviti.

Možda niste svjesni koliko je glazba utjecala na vaš život i koliko su pop kulturne glazbene ikone posla napravile da bi se štošta prihvatilo (ili bar lakše progutalo), ali to ne znači da nije tako. Jedan od prikrivenih motiva masovnog iseljavanja Hrvata - uz uvijek aktualan HDZ i, u iduće četiri godine, Dupla Penetracija - sigurno je i hrvatski kulturocid. Zamislite cijelu jednu generaciju koja se rodila krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih i nikad nije imala suvremene heroje uz koje je mogla vezati svoj nacionalni identitet. Zemlja koja svjesno ne uzgaja genijalce daje jasan signal da trune.

Ukratko, dobra glazba je skoro uvijek nositelj poruke i nemoguće je odvojiti kvalitetnog umjetnika od društvene kronike jer društvo jednostavno nužno utječe na pojedinca.

Izražavajte se, ali…

…potrudite se da to bude razvodnjeno, banalno i da se ne uvrijede sponzori.

Gledajte, ja sigurno nisam najbolja adresa za pitanja o miru u kući. Maksimalan ustupak koji bih za sponzore napravio je prešućivanje termina "ŠRNGKNUSDP sladokurci" na nekom najistaknutijem mjestu. Jednostavno ne vjerujem u sponzorstva koja traže od brendova da se ponašaju drukčije od već etabliranog, kakvog to smisla ima? Zar ne sponzoriraš nekoga zato što je baš takav kakav jest? Postoji način na koji se rade stvari i postoje razlozi zbog kojih se one rade, ne moraju ih svi razumjeti da bi znali da funkcioniraju.

>> Baby Lasagna o vjeri: Moguće da je ovo teško pucanje u nogu, ali ja ne mogu drugačije

Eurosong pak vrti milijarde, a glavni sponzor ima puno veze s Izraelom. Bih li ja bio tako hrabar da vrtim milijarde?

Ne znam, vjerojatno. Ali znam da definitivno ne bih njegovao kulturu prešućivanja ad infinitum. Pusti ljude u ring, nek govore točno to šta žele bez cenzure i neka pobjednik bude onaj koji to i treba biti.

Eurosong jest usprkos ratu dopustio Izraelu da se natječe, ali čisto sumnjam da je to bila akcija za poticaj javnog diskursa. Motivirana je politikom (dakle, novcem) i ničim drugim. Sad se svi nalaze u užasnoj poziciji. Izrael trpi osude i na socijalnoj mediji (op. a. urednice, ne dajte da mi lektoriraju doslovne prijevode, to je sad slay!!!) i na samom natjecanju. Narativ natjecanja će se potpuno maknuti s kvalitete pjesama i nastupa - da ne kažem ZABAVE - i skrenuti na Izrael i Palestinu.

Natjecatelji ne profitiraju ni na koji način jer će se morati brinuti baš o onome što umjetnicima nije nativno - politikom. Eurosong se sramoti jer su mislili da će to proći sasvim u redu i da nastup Izraela u svijetu neće stvoriti tenzije koje će se odraziti na sam natječaj. Neće se pričati ni o čemu osim o nelogičnim glasovima prikazanim na talijanskoj televiziji (preko 40% za Izrael?!), a narativ je sad Izrael vs. sve ostale zemlje vs. zdrav razum.

Kežualni ljubitelji glazbe i zabave, dobrodošli u svijet multinacionalnih korporacija, geopolitičkih prepucavanja i svega onoga od čega ste htjeli mali predah. Usput budi rečeno, organizatori su zabranili prikazivanje svega što ima veze s Palestinom - od tradicionalnog šala na jednom od natjecatelja do, ne daj bože, izražavanja ikakvog mišljenja na tu temu.

Nema politike, je li tako???

Kako će ovo utjecati na Baby Lasagnu?

Isključivo pozitivno.

S obzirom na to da su nastupi najzastupljenije konkurencije sinoć bili pucanj u prazno (nisam sve gledao, ali ono što sam gledao je bilo bezvezno), Baby Lasagna je kvalitativno i u očima javnosti ostao glavni favorit. Ako išta, sad je sve još uvjerljivije jer će Marko i ekipa izdominirati sutrašnji nastup, a konkurencija očito nema asa u rukavu koji će ga uzdrmati. Jedini objektivan scenarij je taj u kojem će Baby Lasagna pobijediti, a Eurosong onda stiže u Hrvatsku.

Drugi scenarij je da Izrael pobijedi. Ali to je praktički nemoguće. Izrael nije Ukrajina u trenutku kad Putin svježe vrši teror koji neposredno utječe na ostatak Europe. Izrael ima sve konce u rukama u vlastitom ratu i, bez obzira na kompleksnost cijele situacije, nitko ih ne može gledati kao nemoćnu žrtvu.

Njihova pobjeda značila bi da će festival zabave neupitno pokazati svoj striktno politički karakter i uništiti vlastiti renome.

To bi u međunarodnom okviru značilo i da Izrael može izvršiti monopol nad narativom koji krasi njihov rat, a Eurosong je ograničavanjem izražavanja javnog mnijenja (negodovanje live publike - doslovno imaju tehnologiju za to) izravno pogodovao pakiranju Izraela u pobjednički celofan.

A ostali natjecatelji, u ovom slučaju naš Marko i Baby Lasagna tim, bili bi heroji i definitivni pobjednici na svim frontama jer je bila potrebna tolika manipulacija da ih se zaustavi. Zamislite pogodovanje sponzora, pogodovanje organizatora i milijune lažnih glasova striktno iz političkih razloga.

Ali to se neće dogoditi

Pripremite se za povijesni trenutak u subotu!

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.