Evo gdje možete otići ovaj vikend, donosimo ideje za super izlete

Josip Regovic/PIXSELL

RAZMIŠLJATE li o aktivnom obiteljskom izletu, pripremili smo vam nekoliko prijedloga. Provesti nekoliko dana u prirodi, na svježem zraku i u dobrom društvu, uvijek zvuči kao dobra ideja, zar ne?

Sadržaja i bajkovitih lokacija u glavnom gradu i njegovoj okolici ne nedostaje, a mi vam izdvajamo samo neke od njih.

Tragovima povijesti

Počnite od jedne od najstarijih građevina u Zagrebu, od crkve sv. Marka. Crkva je građena u 13. stoljeću, a iz te romaničke faze gradnje sačuvani su prozor u južnom zidu i baza zvonika. U drugoj polovici 14. stoljeća crkva je dobila svoj najvrjedniji dio - raskošni gotički južni portal. Na sjeverozapadnom se zidu nalazi najstariji zagrebački grb iz 1499. godine. Crkva je obnovljena u drugoj polovici 19. stoljeća, a restaurirana u prvoj polovici 20. stoljeća, kada su u njenom uređenju sudjelovali i slikar Jozo Kljaković te kipar Ivan Meštrović.

Foto: M. Gašparović, TZGZ

Uputite li se do crkve sv. Marka, koja se nalazi na istoimenom trgu, često možete naići i na turiste koji se fotografiraju ispred ove crkve koja je ujedno i jedan od glavnih simbola grada Zagreba.

Nezaobilazni spomenik starog Zagreba koji morate posjetiti su i Kamenita vrata. Zgrada oblikovana poput pravokutne kule s kolnim prolazom vrijedna je svakog divljenja. Sagrađena su u 13. stoljeću, a ovjekovječio ih je sam Šenoa u svom najpoznatijem romanu Zlatarovo zlato u kojem glavni likovi žive u Kamenitoj ulici. Iz tog se razloga u niši na zapadnom pročelju nalazi ženski kip Zlatarevo zlato, rad kipara Ive Kerdića.

Na Gradecu se nalazi Kula Lotrščak koja može biti vaše sljedeće odredište. Kako je dobila ime i koja je bila njena prvotna funkcija, ostavljamo vama da istražite. Posjet Kuli planirajte oko podneva kako biste vidjeli, odnosno čuli još jedan simbol grada Zagreba.

Foto: M. Mihaljević, TZGZ

U Kuli je smješten Grički top koji svakim danom pucnjem označava podne. Vjerujemo da će ovo posebno oduševiti vaše mališane.

Svratite i do Zagrebačke katedrale koja je najveća hrvatska sakralna građevina. Ova najznačajnija gotička građevina u Hrvatskoj trenutno je u fazi obnove zbog potresa koji je pogodio Zagreb ove godine.

Predah od istraživanja

Za istraživanje povijesnih spomenika i građevina u Zagrebu izdvojite jedan cijeli dan. Drugi pak provedite odmarajući i uživajući u poznatim zagrebačkim parkovima i šetalištima. Zagrebački park s engleskim šarmom s kojim možete započeti svoju turu je park Ribnjak. Ime je dobio po biskupskim ribnjacima koji su se ovdje nalazili sve do 19. stoljeća.

Foto: M. Vrdoljak, TZGZ

U parku možete vidjeti bogat biljni svijet, ali i nekoliko skulptura.

Među novije uređenim parkovima je park Grič. Posjetite li ovo romantično mjesto, nećete požaliti. Nalazi se odmah iznad Strossmayerovog šetališta te pruža intimnu atmosferu, kao savršenu za predah od gradske vreve. Odmah u blizini nalazi se i romantično Strossmayerovo šetalište koje je izgrađeno dobrovoljnim prilozima građana. Omiljeno šetalište Zagrepčana krasi i Matošev kip s kojim se brojni prolaznici fotografiraju.

Foto: M. Vrdoljak, TZGZ

Poželite li posjetiti još koji park, nezaobilazni su Zrinjevac, Art Park Zagreb, Bundek, Jarun i Park Maksimir. Mališane će pak posebno razveseliti posjet Zoološkom vrtu koji broji preko 350 vrsta. Osim u životinjama, uživati možete i u edukaciji kroz specijalizirane programe i događanja vezana uz svijet prirode.

Bajkovita okolica

Treći dan iskoristite za istraživanje okolice. Jedan od najšarmantnijih gradova kontinentalne Hrvatske nalazi se nadomak Zagreba. Grad Samobor odlična je lokacija za opuštanje, druženje i uživanje na svježem zraku.

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Brojne šetnice, kafići i nezaobilazne samoborske kremšnite razlog su zbog kojeg naprosto morate posjetiti ovaj grad. Tu su i ruine Starog grada s kojih se pruža predivan pogled na Samobor i okolicu. Posjetiti možete i brojne prirodne znamenitosti poput Rudnika sv. Barbare, Špilje Vilinske Jame, Grgosove špilje i brojnih slapova.

Najpoznatija turistička atrakcija je uvjerljivo Grgosova špilja koju morate obići. Ova je špiljica jedna od najljepših u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, ima dvije dvorane te je dugačka 30 metara. Bogata je sigama, a ime je dobila po Josipu Grgosu koji ju je i otkrio sasvim slučajno 1973. godine. Nalazi se uz cestu na ulazu u selo Otruševec, oko 4 km udaljenosti od Samobora.

Nedaleko od Zagreba nalazi se i grad Zaprešić. Ovaj grad i njegova okolica poznati su po brojnim dvorcima koje biste trebali obići. Tu se nalaze Novi Dvori - jedna od najpoznatijih i najbolje očuvanih vlastelinskih cjelina u Hrvatskoj, dvorski kompleks Lužnica, barokni dvorac Oršić u Gornjoj Bistri iz 18. stoljeća, Januševec, dvorac Jakovlje  i dvorac Laduč. U Zaprešiću i okolici zaista imate što za vidjeti pa ovdje tako morate obavezno i obići poznate Kamene svatove na zapadnim obroncima Medvednice iznad Jablanovca.

Nešto u čemu će uživati cijela obitelj jest posjet konjičkom klubu Trajbar Team pa izdvojite poslijepodne za posjet ovoj lokaciji.

Foto: Robert Anic/PIXSELL

Na ovom se imanju možete opustiti i uživati u svježem zraku, ali i uživati u jahanju. Osim rekreativnog i sportskog jahanja, klub ima i svoju školu jahanja u kojoj se mogu pohađati grupni i individualni satovi. Najmlađi mogu uživati u sedlu ponija i organiziranim šetnjama vikendom.

Sadržaja za guštanje u ljetu u Zagrebu i okolici ne nedostaje. Krenete li na ovaj trodnevni izlet, nemojte zaboraviti na održavanje socijalne distance i odgovorno ponašanje u trenutnoj situaciji. Čuvajte sebe i druge i maksimalno uživajte u ljetu.

Sadržaj donosi Index u suradnji s TZGZ te u skladu s najvišim profesionalnim standardima. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.