Clark Gable volio je samo jednu ženu, nakon njene stravične smrti nije bio isti

Screenshot: Youtube

ULOGA Rhetta Butlera obilježila je karijeru Clarka Gablea, a mnogi ne znaju da je markantni glumac imao podjednako tragičan život kao i lik koji je utjelovio.

Gable je rođen 1. veljače 1901. godine u gradiću Cadizu, u američkoj saveznoj državi Ohio. Kad je imao samo deset mjeseci, umrla mu je majka, a njegov otac ubrzo je oženio Jeannie Dunlap. Pomajka je bila veoma brižna prema Gableu, a zahvaljujući njoj zavolio je glazbu. Naučila ga je svirati klavir, a kasnije je počeo svirati i puhačke instrumente.

To se pak nije sviđalo njegovom ocu koji je želio da mu se sin bavi "muževnijim" stvarima poput lova i fizičkih poslova.

Sa 17 godina pogledao je predstavu The Bird of Paradise i shvatio da želi biti glumac. Isprva je glumio u malim kazališnim skupinama, a potom je počeo raditi i druge poslove. Dok je prodavao kravate u portlandskoj robnoj kući Meier & Frank, upoznao je glumicu Lauru Hope Crews koja ga je potaknula da se vrati glumi.

Embed from Getty Images

Učiteljica glume Josephine Dillon prepoznala je njegov talent, platila mu popravak zubi i šišanje, pomogla mu da ojača svoje mršavo tijelo, učila ga kako produbiti glas, ispraviti držanje i poboljšati mimiku lica i ekspresiju. Kad su stigli u Hollywood, Josephine mu više nije bila samo učiteljica glume, nego i supruga. Najprije je radio kao statist u nijemim filmovima, poput The Jonstown Flood Irvinga Cummingsa iz 1926. godine. U istom filmu pojavila se tada 17-godišnja Carole Lombard, Gableova najveća ljubav i treća supruga.

Službeno su se upoznali 1932. godine, a on se u međuvremenu razveo od Josephine i oženio bogatašicu Mariju Franklin Prentiss Lucas Langham, zvanu Rhea. Carole je bila u braku s Williamom Powellom.

Isprva su bili samo prijatelji, a potom su izgubili kontakt. Ponovno su se sreli 1936. na balu Mayfair, a ljubav je odmah planula.

Postali su nerazdvojni te su se viđali u tajnosti, a Gable se odlučio razvesti. 22 dana nakon razvoda oženio je Carole.

Embed from Getty Images

Nakon medenog mjeseca kupili su ranč u kalifornijskom gradu Encinu na kojem su uzgajali kokoši i konje te imali nekoliko pasa. Gableovi prijatelji kasnije su rekli da je to bilo najljepše i najmirnije razdoblje njegovog života.

Sve je prekinula tragedija.

Carole se u siječnju 1942. godine pridružila akciji prikupljanja novca za američke vojnike. Nakon putovanja Amerikom vlakom u društvu majke Elizabeth i agenta Otta Winklera željela se što prije vratiti kući. Iako su se Elizabeth i Otto bojali putovanja avionom, Carole je inzistirala te su bacili novčić i odlučili da će ipak kući avionom.

Poletjeli su u jutarnjim satima 16. siječnja. Nakon kratke stanke i uzimanja goriva u Las Vegasu krenuli su prema Los Angelesu. Nedugo nakon polijetanja avion se zabio u planinu Potosi, a nitko od putnika nije preživio.

Embed from Getty Images

Gable je nakon vijesti o nesreći odmah otputovao u Las Vegas te se uspinjao strmim planinskim putem do mjesta nesreće. Nakon pronalaska njenog tijela zatvorio se u hotelsku sobu.

Nakon toga mnogo je pio i pušio, a čak se prijavio u vojsku govoreći da mu je sad svejedno hoće li živjeti ili umrijeti. Do kraja života ostao je živjeti na njihovom ranču, a iako se do kraja života ženio još dvaput, njegovi prijatelji tvrdili su da nikad nije prebolio Carole.

Umro je 16. studenog 1960. godine, a prema vlastitoj želji pokopan je uz svoju voljenu Carole.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.