Budućnost čitanja za slijepe osobe leži u ovom izumu

Screenshot: Youtube

ZNANSTVENICI na Sveučilištu u Michiganu razvijaju uređaj koji bi mogao slijepim osobama olakšati čitanje kao nijedan izum dosad. Radi se o e-readeru za slijepe temeljenom na Braillevom pismu.

Tehnologija koju istražuju američki znanstvenici omogućila bi proizvodnju ekrana koji su sposobni prikazivati taktilno Braillevo pismo na svojoj površini. To je moguće tako što bi male izbočine koje čine slova Braillevog pisma, bile formirane zrakom ili tekućinom. Konstrukcija ekrana je takva da bi bilo lako "izravnati" slova i ponovno na njihovom mjestu stvoriti nova i tako nebrojeno puta. Na taj bi način slijepima bilo omogućeno čitanje cijelih knjiga na e-readeru.

"Prednost novog ekrana je to što zahtijeva samo zrak ili tekućinu za slova. To znači da možemo proizvesti ekran koji je mnogo jeftiniji od postojećih ekrana koji se oslanjaju na elektroniku, ne moramo ni brinuti o žicama ili sastavljanju pojedinačnih mehaničkih komponenata", za DigitalTrends tvrdi Sile O'Modhrain, profesorica koja vodi istraživački tim.

Slični uređaji već postoje, no nisu u komercijalnoj uporabi. Glavni je problem što mogu prikazivati samo jedan red teksta. Na taj je način nemoguće prikazivati bilo kakve informacije koje zahtijevaju više prostora, primjerice grafove ili tablice.

Isto tako, spomenute uređaje malo tko si može priuštiti zbog cijene od 4 tisuće dolara. Ova bi inovacija, pod uvjetom da bude pristupačnije cijene, mogla bi slijepim osobama omogućiti pristup dosad neslućenoj količini literature.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.