Budisti od praznih pivskih boca izgradili stakleni hram

DA BUDISTIČKI redovnici nisu samo vjerski fanatici odvojeni od ostatka svijeta i "dečki u narančastim haljama za koje postoji samo Buda", kako ih obično smatramo, dokazali su tajlandski redovnici čiji je vjerski hram smješten na samoj granici s Kambodžom. Njihov hram Wat Pa Maha Chedi Kaew zanimljiv je po mnogočemu.

Boce su sakupljali od 1984. godine

Osim orijentalnog i vjerskog ugođaja, redovnici su ga učinili još zanimljivijim i turistički privlačnijim. Naime, od praznih i iskorištenih boca Heineken piva i betonskih temelja izgradili su još jedan budistički hram. Spoj modernog i tradicionalnog privukao je turiste koji su došli provjeriti kako izgledaju najljepše svjetske plaže te se ujedno odlučili posjetiti i ovu zanimljivu destinaciju.

Redovnici su od 1984. godine skupljali staklene boci od kojih su izgradili hram kao i čitavu okolicu hrama. Za taj poduhvat im je bilo potrebno približno milijun i pol recikliranih boca, koliko su ih prikupili od 1984. godine, a time žele potaknuti lokalne vlasti da im pomognu u naumu da izgrade cijeli kompleks.

"Što više boca dobijemo, više ćemo objekata izgraditi"

Osim zelenih Heineken boca, Tajlanđani su koristili i smeđe bočice tajlandskog piva Chang. Glavni budistički redovnik San Kataboonyo poručio je da je ideja iznikla iz čiste ekološke svijesti i želje da se to prenese i na ostale naraštaje.

"Što više boca dobijemo, više ćemo objekata izgraditi", poručio je Kataboonyo. "Cijela kompozicija djeluje moderno, ali i praktično. Kroz boce dopire puno svjetlosti, a ako su boce u boji, unutrašnjost je zanimljivo šarena. Uz sve prednosti, hram je jednostavan za održavanje", poručili su "dečki u haljama". 

S.C.
Foto: JLP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.