Bogataš donirao milijarde i ostavio djecu bez ikakvog nasljedstva

Screenshot: YouTube

DA JE VAŠ otac težak milijarde kuna, očekivali biste da ćete naslijediti barem nešto.

No za troje odrasle djece hongkonškog mogula za nekretnine Wing-Ching Shiha velikodušno nasljeđe uopće ne dolazi u obzir. To je zato što je njihov otac donio kontroverznu odluku da donira cijelu svoju imovinu u dobrotvorne svrhe - ostavljajući svoju djecu gotovo bez ičega.

70-godišnjak, koji je 1978. godine osnovao megauspješnu agenciju za nekretnine Centaline Property Agency Limited, poklonio je svoj udio od 400 milijuna dolara (oko 2,65 milijardi kuna) prije 10 godina, izvještava Bloomberg.

Zbog te odluke Chingov 30-godišnji sin Alex Shih i njegova braća živjeli su iznenađujuće skromno, i sami grade svoj put u svijetu. U podužem intervjuu za Bloomberg, Alex je otkrio kako podržava tatin drastičan potez.

"Ja prihvaćam to", rekao je novinarima. "Rekao nam je to dok smo bili mladi i nismo imali izbora. Rekao nam je da je bolje voditi život koji nije previše komforan te da ćemo više cijeniti stvari dođemo li do njih korak po korak."

Embed from Getty Images

Ranije ove godine Alex je imenovan za potpredsjednika Centalinea i on će ga u potpunosti preuzeti kad njegov otac odstupi u bliskoj budućnosti - no unatoč njegovoj uglednoj ulozi, Alex tvrdi da zarađuje "normalnu" plaću.

"Moji prijatelji koji rade u financijama zarađuju više nego ja", rekao je Bloombergu. Otkrio je i kako je imao skromno djetinjstvo, pohađao je javnu školu te je odgajan s "dužnošću da pomogne siromašnima."

Njegov otac donirao je svoje bogatstvo organizaciji posvećenoj pomaganju manje sretnima. Osim toga, aktivni je filantrop te izdaje besplatne dnevne novine, AM730, prenosi news.com.au.

Te je vrijednosti, čini se, usadio i svojoj djeci - Alex radi u poprilično neuglednom uredu te uživa u hobijima kao što je planinarenje.

Unatoč golemom bogatstvu svoje obitelji, Alex je započeo svoju karijeru kao skromni agent za nekretnine i tek sada štedi za kupnju vlastitog doma.

No mislite li da želi kupiti vilu, varate se - njegov realistični cilj kupiti je stan s dvije spavaće sobe u susjedstvu srednje klase - i ne oslanja se na bilo kakvu pomoć svojih roditelja.

"Prvi dom možda nije onaj koji najviše želite. No barem ste se popeli na tu ljestvicu nekretnina, i zatim se polako penjete", rekao je.

Iako se predanost obitelji Shih u odricanju od luksuznog života može činiti čudnom, to nije izolirani slučaj. Sve više i više ljudi potpisuje takozvani The Giving Pledge, obvezu najbogatijih svjetskih individualaca da većinu svog bogatstva vrate. 

Potpisali su je dosad, od zvučnih imena, Richard Branson, Warren Buffett, Bill i Melinda Gates, a popis se samo širi.

Prošle godine otkriveno je i da će tek djelić od 73,8 milijardi dolara vrijednog bogatstva utemeljitelja Ikee Ingvara Kamprada dobiti njegovi nasljednici. Umjesto toga, ostavljeno je zakladi Stichting INGKA, posvećenoj dobrotvornim svrhama i "poticanju inovacija" u dizajnu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.