Astronaut s Apolla 8 kaže da mu je bilo bezveze u svemiru

Screenshot: YouTube/Guliver Image/Getty Images

FRANK BORMAN je umirovljeni američki pilot i astronaut koji je u povijesti ostao zapamćen kao zapovjednik misije Apollo 8 iz 1968. godine. Borman je jedan od pionira istraživanja svemira te čovjek koji je uvelike pridonio NASA-i.

Međutim, njegov intervju s filmašem Emmanuelom Vaughanom-Leejem za dokumentarac Earthrise otkrio je da Borman i nije bio toliki ljubitelj svemira kao što bi se očekivalo, pogotovo za nekoga tko je zapravo letio u svemir.

Borman je Vaughanu-Leeju sasvim iskreno otkrio da ga nikad u životu nisu zanimali ni svemir ni zvijezde ni ništa slično tome. Mrzi i znanstveno-fantastične filmove o svemiru, rekao je. "Avioni i samo avioni. I jedna cura", opisao je što ga je u životu jedino zanimalo (cura je njegova današnja supruga Susan s kojom je od srednje škole).

Naravno, na ovaj način o svemiru i misiji Apollo 8 nije govorio u javnosti 60-ih godina prošlog stoljeća. Tad su astronauti predstavljali američke heroje i tako su se morali i ponašati. No, Borman danas ima 90 godina i više nema potrebu glumiti oduševljenje.

Embed from Getty Images

"Nikad svjesno nisam izmijenio svoju priču, ali tada mi je bilo veoma teško biti u potpunosti otvoren kao sad. Tada jednostavno nisam toliko duboko ulazio u tu priču kao što to radimo danas", priznao je filmašu i dodao da je on prva osoba u životu kojoj je rekao svoje brutalno iskrene dojmove o svemirskoj misiji.

Njegov razgovor s autorom filma Earthrise privukao je pozornost radijskog producenta i voditelja Davida Kestenbauma iz This American Life koji je zatim poželio i sam razgovarati s legendarnim astronautom. Odletio je u Montanu gdje Borman danas živi te mu najprije pokazao neke scene iz Zvjezdanih staza. 

"Nikad to nisam gledao. To je za mene potpuna glupost, uopće me ne zanima. Žao mi je", rekao je iskreno Borman.

"Da idete tamo gdje nijedan čovjek nije bio, to vam ništa ne predstavlja?"

"Ne", odgovorio je Borman.

"Ali vi ste to učinili", u šoku mu je rekao voditelj, na što se Borman samo počeo smijati. I on zaista jest to učinio. Kad je Borman bio u svemiru, u to vrijeme je samo osam ljudi na svijetu posjetilo svemir. A on je još bio i zapovjednik Apolla 8, letjelice koja je prva u povijesti odvela ljude izvan Zemljine orbite. Borman i još dva astronauta potegnuli su do Mjeseca, no nisu sletjeli. Bila je to na neki način priprema za prvo slijetanje na Mjesec.

Pa kako je tad 40-godišnji Borman, potpuno nezainteresiran za svemir, završio na takvoj misiji? To su bili samo počeci svemirskog programa i većina tih ranih astronauta jesu bili piloti. No, Bormanove kolege na misiji bili su veliki obožavatelji znanosti i svemira, zanimali su se za rakete, geologiju...

"Lovell je bio očaran svemirom i istraživanjem. Očajnički je želio istražiti Mjesec. Ja sam bio tamo zbog Hladnog rata. Htio sam sudjelovati u toj američkoj avanturi pobjeđivanja Sovjeta. To je jedino što me motiviralo. Pobijediti proklete Ruse", rekao je iskreno Borman.

Bormana je u to vrijeme pratio glas ozbiljnog tipa. Nije mu se sviđalo da se netko oko njega zeza. Iako pilot, nikad nije bio u bitci, ali je osjetio da se prava borba vodi u svemiru. Zato se prijavio za astronauta. Psihijatar koji ga je kasnije procjenjivao je zaključio da je Borman "najmanje kompliciran čovjek kojeg je ikad upoznao".

"Što vi kažete na to?"

"Ne znam, ili sam kompliciran ili nisam. I moja supruga kaže da sam najmanje kompliciran tip kojeg je ikad upoznala", rekao je voditelju astronaut.

Opisao je i svoj doživljaj Mjeseca. "Devastacija. Krateri koje su napravili meteori. Nema nikakve boje, samo različite nijanse sive", rekao je.

Kad ga je voditelj upitao je li bilo cool biti u bestežinskom stanju u svemiru, Borman je samo rekao: "Ne."

"Možda je bilo zanimljivo prvih 30 sekundi, ali onda se navikneš", dodao je. "Ja sam vjerojatno najgora osoba koja je ikad otišla do Mjeseca", priznao je uz smijeh te otkrio i da sa suprugom baš nikad nije pričao o toj misiji kad se vratio. Nije joj ispričao ni najmanje dojmove. Ona nije ni pitala, kaže.

Ipak, jednu stvar s leta posebno pamti i tvrdi da mu je to bio emocionalni vrhunac svega. Trenutak kad su iz letjelice ugledali Zemlju.

"Bila je toliko malena da ste je mogli prekriti prstom. Ono najdraže u životu bilo mi je tamo - obitelj, supruga, roditelji... Oni su tad još bili živi. To je za mene bio vrhunac leta, barem s emocionalne strane", kaže. Upravo su on i kolege snimili jednu od najpoznatijih fotografija Zemlje iz svemira koja je nazvana Earthrise.

Sedam mjeseci kasnije Buzz Aldrin i Neil Armstrong prvi su kročili na Mjesec. Rusi su tad već odustali, što je Bormanu bilo sasvim dovoljno.

"Mogao sam vjerojatno ja biti taj koji je šetao po Mjesecu. Nisam htio, zašto bih to htio? Ne bih prihvatio taj rizik da gore skupljam kamenje. To meni ne znači previše. Netko drugi je to htio pa onda neka uzme moje mjesto. Volim svoju obitelj najviše na svijetu. Nikad ih ne bih izložio tolikom riziku da bih ja išao istraživati", zaključio je.

Dodao je i da se kroz život rijetko u svakodnevnim situacijama sjeti Apolla 8, ali da će zauvijek čuvati uspomenu na trenutak kad je iz letjelice vidio - Zemlju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.