Uživajte u čokoladnim jajima dok ih ima: Već sljedeće godine mogla bi postati luksuz

Screenshot: YouTube

UŽIVAJTE u čokoladnim jajima i zečevima i nakon Uskrsa dok su na sniženju, jer bi upravo ova godina mogla biti zadnja u eri jeftine čokolade. Očekuje se da će se cijene kakaa do 2020. godine udvostručiti, jer su svjetske zalihe kakaovca sve manje, piše The Guardian.

Profesor sa sveučilišta u Sydneyu David Guest tvrdi da se oštar rast cijena ne može izbjeći, a nestašica kakaovca dogodila se zbog okretanja uzgajivača prema profitabilnijim kulturama poput kave i kukuruza, koji su otporniji na bolesti i štetočine. Također, uzgoj kakaovca je radno intenzivna grana poljoprivrede.

"Potrebne su tri godine od sadnje drveta da dobijete prve njegove plodove", rekao je Guest, dodavši da se o njima mora voditi briga, zbog čega je potrebna radna snaga, a mladi ljudi iz krajeva u kojima se uzgaja kakaovac započeli su intenzivniju migraciju u gradove.

Drugi problem leži u tome što oko dvije trećine kakaa stižu iz Zapadne Afrike u kojoj vlada politička i ekonomska nestabilnost. Također, na području Azije brzo raste potražnja za kakaom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.