Sudionici showa Beara Gryllsa ubili ugroženu životinju jer nisu jeli dva tjedna

Screenshot: YouTube

OD OPTUŽBI za seksizam do sumnji o varanju, čini se da je najnovija TV emisija Bear Gryllsa "Otok" puna kontroverzi. Prašinu je ovog puta podigla epizoda u kojoj su izgladnjeli natjecatelji lovili i ubili ugroženu vrstu krokodila, za koju su producenti showa mislili da nije zaštićena.

Sve se dogodilo zbog toga što muški natjecatelji nisu jeli dva tjedna, a kad su pronašli krokodila ulovili su ga i ubili, uz zeleno svjetlo producenata koji su mislili da je riječ o običnom kajmanu. Međutim, sumnjivo im je bilo što je životinja ubijena pred kamerama veća nego što bi trebala biti, a ispostavilo se da je to zato što je riječ o američkom krokodilu. Pravi broj pripadnika te vrste nije poznat, no borci za prava životinja slažu se da su je ilegalni lov i uništavanje njihovih staništa doveli do ruba opstanka.

Većina država u SAD-u, karipski otoci, Meksiko i države Južne Amerike donijeli su zakone koji štite ovu ugroženu vrstu. The Sun piše da su producenti emisije pretražili otok prije nego su natjecatelji došli, kako bi pronašli vrste koje se ne smiju loviti.

Pronašli su nekoliko kajmana, no nisu znali da na otoku živi američki krokodil. Epizoda u kojoj natjecatelji ubijaju krokodila na udaljenom otoku u sklopu Paname emitirat će se večeras, a glasnogovornik Channel 4 rekao je: "Ovo je greška koju žalimo. Prije snimanja konzultirali smo stručnjake da utvrdimo vrste na otocima na kojima snimamo te nije utvrđeno da se američki krokodil nalazi na ovom području". Dodao je da je nacionalna agencija za okoliš upoznata s incidentom i dodijelila im je licencu da zamijene ubijenu životinju drugom. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.