Stolna računala - od pisanja do igranja

Foto: Instar

LAPTOPI su našli svoj put do većine domova, no i dalje postoji velik broj osoba koje preferiraju stolno računalo nad prijenosnim. To možda djeluje neobično jer se laptopi nameću kao logičan izbor sa nižom cijenom, većom mobilnošću i samim time većom praktičnošću.

Zašto onda ljudi još uvijek kupuju stolna računala? Nekoliko je glavnih razloga za to. Iako su stolna računala nešto skuplja u samom startu ako morate kupiti i monitor, miš, tipkovnicu nego što bi vas laptop koštao, kod stolnih računala imate veći izbor koju periferiju odabrati. Dimenzije, rezolucija i kvaliteta monitora, kvaliteta i veličina tipkovnice i miša samo su od nekih stvari koje možete birati prema vlastitim željama. Kod laptopa ste primorani koristiti ekran i tipkovnicu s kojom je uređaj isporučen.

Odabir komponenti je drugi razlog. Kompjuteri koje sami sklapate imaju baš one komponente koje ste željeli, a te komponente imaju veće performanse nego njihovi pandani iz prijenosnih računala. Također je i nadogradnja bitan faktor. Stolna računala se uvijek mogu nadograditi sa boljim, bržim i jačim komponentama dok je kod laptopa potrebno kupiti novo računalo. Također je slično i sa kvarovima. Stolna računala je daleko isplativije popravljati od laptopa jer se pokvarena komponenta može lako i brzo zamijeniti za daleko manji iznos nego kod laptopa.

Ukoliko želite stalno imati novo, i brzo računalo sa puno memorije i vrhunskim performansama, stolno računalo je pravi izbor za vas. Ukoliko bilo koja komponenta postane preslaba, jednostavno ju zamijenite novom, bržom i jačom. Iako je početna investicija bila nešto veća, nadogradnja će vas koštati manje te ćete uvijek imati vrhunske performanse.



Ako su vam pc igre prioritet, stolno računalo je sigurno pravi izbor. Današnje igre su u stanju izvući i posljednji atom snage iz računala. Ako ne želite kompromisne performanse u igrama, odaberite neku od gamerskih konfiguracija. Instar informatika ima veliku ponudu gotovih računala, od povoljnijih modela do beskompromisnih strojeva vrhunskih performansi.

Za bezbrižniji život vašeg računala obavezno instalirajte i neki antivirusni program. Antivirusni programi će spriječiti zloćudan software da vam uspori performanse računala ili izbriše važne podatke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.