Prvo hrvatsko super-računalo

Ilustracija: Shutterstock

PRVO hrvatsko super-računalo predstavljeno je jučer u Sveučilišnom računskom centru SRCE u Zagrebu. Super-računalo, koje se zove Isabella, već je niz godina najsnažniji računalni sustav u Hrvatskoj, a namijenjeno je zahtjevnom računanju za potrebe istraživačkih projekata.
 
Super-računalo je inače nadograđena, proširena i poboljšana verzija računala Isabella, a nova verzija koštala je oko milijun kuna. Financiranje je osiguralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.
 
Na predstavljanju je zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, prof. dr. sc. Roko Andričević, istaknuo da je Isabella nakon proširenja i softverske nadogradnje postala najveće hrvatsko računalo koje bi trebalo zadovoljiti trenutne potrebe akademske zajednice za zahtjevna računanja.
 
Super-računalo Isabella trenutno ima 5 TB radne memorije i 49 TB podatkovnog prostora, 44 računalna čvora te 4 grafička procesora. Od uspostave 2002. godine, računalo je konstantno nadograđivano, a iako je deset puta slabije od najslabijeg takvog računala na svjetskoj ljestvici super-računala "Top 500",  predstavlja ogroman uspjeh i temelj za budući znanstveni rad, istaknuto je na predstavljanju.
 
Klaster trenutno koristi preko 200 znanstvenika koji sudjeluju u 67 projekata, a samo ove godine na njemu je ostvareno 35.000 izvođenja različitih aplikacija.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.