Predsjednik Liberlanda: Izbjeglice mogu kod nas, ali samo ako plate 10.000 dolara

Foto: Facebook

OSNIVAČ mikrodržave Liberlanda Vit Jedlička spreman je prihvatiti sirijske izbjeglice na tlu te male državice na Balkanu, ali pod uvjetom da plate 10.000 dolara za to.

Češki političar i samoprozvani predsjednik Slobodne republike Liberland odlučio je iskoristiti priliku i poboljšati položaj svoje države, kako onaj ekonomski tako i u medijima. U razgovoru za Daily Mail istaknuo je da je od travnja, kad je proglasio državu na otoku oko kojeg se spore Hrvatska i Srbija, zaprimio oko 380.000 zahtjeva za državljanstvom na otočiću površine sedam kvadratnih kilometara punom komaraca.

Ne odustaje od plana da taj komadić teritorija pretvori u novi Monaco ili Liechtenstein, a tvrdi da i danas prima jedan zahtjev za državljanstvom po minuti. Tvrdi da je dosad dobio više od 20.000 zahtjeva sirijskih državljana, a Daily Mail to uspoređuje s 4000 zahtjeva iz Velike Britanije.

Jedlička je istaknuo da su izbjeglice dobrodošle, ali pod uvjetom da plate.

"To je veoma osjetljivo pitanje jer brojne izbjeglice prelaze granicu nedaleko Liberlanda. Imamo 22.000 prijava iz Sirije, ako žele doći i pomoći Liberlandu da stane na noge, dobrodošli su. Moraju dijeliti našu viziju slobode", naglasio je.

Oni koji su na putu do Liberlanda potrošili sav novac, ne moraju mu se ni javljati.

"Ne smiju bankrotirati i moraju platiti 10.000 dolara ili odraditi neki diplomatski posao u vrijednosti od 10.000 dolara", rekao je, dodavši da od ukupnog broja onih koji su predali zahtjev, samo njih 618 ispunjava sve uvjete i imaju potrebne papire.

Uvjeren je da neće mnogo njih doći u Liberland.

"Vjerojatno glavni razlog njihovog dolaska u Europu nije slobodno društvo, već njemačke socijalne naknade", zaključio je. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.