Poznati holivudski redatelj Tony Scott počinio samoubojstvo



TONY SCOTT, poznati holivudski redatelj koji iza sebe ima nezaboravne blockbustere kao što su "Top Gun", "Days of Thunder" i "Beverly Hills Cop 2", u nedjelju je počinio samoubojstvo skočivši s mosta.

68-godišnji redatelj skočio je s mosta Vincent Thomas u Los Angelesu, a oproštajna poruka navodno je pronađena u njegovom automobilu koji je parkirao u blizini mosta.

Karijera Tonyja Scotta započela 1983., prilično lošim hororom "The Hunger" koji je tek naknadno stekao kultni status, međutim, već je drugi njegov projekt zaradio preko 350 milijuna dolara i započeo nezaustavljiv uspon jedne od najvećih holivudskih zvijezda, Toma Cruisea. Naravno, riječ je o filmu "Top Gun" (čiji je nastavak nedavno najavio), nakon čega su uslijedili "Beverly Hills Cop 2", "Days of Thunder" i "The Last Boy Scout".

Tu se našao i kultni "True Romance" prema scenariju Quentina Tarantina, a Scott je kroz karijeru surađivao s nekim od najvećih zvijezda kao što su Robert De Niro ("The Fan"), Will Smith ("Enemy of the State"), Brad Pitt ("Spy Game"), dok je Denzel Washington bio njegov "miljenik" s kojim je surađivao na čak pet projekata među kojima je i njegov posljednji dovršeni film, "Unstoppable". 

Britanski redatelj Tony Scott mlađi je brat Ridleya Scotta, Tony je bio cijenjeno ime u svijetu trilera i akcijskih filmova.

Tony Scott je čitav život proveo u filmskom okruženju. Sa bratom Ridleyem odrastao je u ribarskom gradu North Shields u sjeveroistočnoj Engleskoj, a prvi put se bavio filmom kada je sa šesnaest godina glumio u prvom kratkometražnom filmu svojeg starijeg brata, kojem je tada bilo dvadeset i tri godine. Uvijek je bio fokusiran na umjetnost, te je završio studij povijesti umjetnosti i slikarstva, a da ga stariji brat Ridley nije pozvao kao suradnika, vjerojatno bi se posvetio karijeri slikara. Međutim, Ridley je osnovao tvrtku Ridley Scott Associates – RSA, posvećenu televizijskoj produkciji i snimanju reklama, te ponudio Tonyju posao. Osim slikarstva, Tony Scott se zanimao za snimanje dokumentaraca, ali Ridley ga je odgovorio od takvih planova, i uvjerio ga da mu nudi veoma unosan posao.


Doista, to je bio unosan posao, i Tony je proveo dva desetljeća režirajući i producirajući reklame za RSA. Ipak, htio je postati ozbiljan filmski autor, a motivacija mu je bio stariji brat Ridley, koji je zaredao dva velika naslova za redom: "Aliena" i "Blade Runnera". Jedan od prvih dugometražnih filmova Tonyja Scotta bio je za francusku televiziju, "Nouvelles de Henry James" (1974.), a režiju tog filma dobio je tako što su on i brat bacili novčić, i odluka je pala da mlađi brat preuzme taj naslov. Već tada, Tony se osjećao kao da živi u sjeni Ridleya Scotta.

Tony je dobio priliku dokazati se na velikom platnu 1983. godine, režirajući film "The Hunger", vampirski, erotski nabijen triler sa Catherine Deneuve, Susan Sarandon i Davidom Bowiejem u glavnim ulogama. Iako nije postao kino hit, "The Hunger" je kasnije stekao kultni status, pogotovo među gotičarskom supkulturom, koji su uživali u vizualnim i glazbenim kvalitetama filma, još od početne scene u kojoj svira "Bela Lugosi's Dead" Bauhausa dok Bowie i Deneuve ulaze u noćni klub prepun darkera.

Sa sljedećim filmom, Tony Scott je postigao sto-postotni uspjeh. "Top Gun" bio je ogroman uspjeh, i do danas stoji kao jedan od najboljih akcijskih naslova prošlog stoljeća, a osim što je Scotta stavio na vrh Hollywooda, napravio je zvijezde od Toma Cruisea, Vala Kilmera, Kelly McGillis i Anthonyja Edwardsa. Danas se i dalje prodaju majice na temu "Top Guna", kao i na njegove glavne likove – Maverick, Iceman i Goose.


Nakon "Top Guna", uslijedio je drugi dio "Policajca sa Beverly Hillsa", koji je bio umjereni hit, ali Eddie Murphy nije dostigao istu razinu humora i akcije kao kad se prvi put okušao u ulozi policajca Axela Foleya. Ipak, Tony nema za čime žaliti, jer je treći dio tog serijala ipak najgori. Vratio se suradnji sa Tomom Cruiseom u "Days of Thunder", akcijskoj drami o profesionalnom vozaču utrka, ali Cruise i Scott su daleko bolje funkcionirali u avijatičarskim pustolovinama.

Bruce Willis i Damon Wayans bili su zvijezde idućeg Tonyjevog filma, "The Last Boy Scout", kod nas prevedenog kao "Prljavi igraju prljavo". U vremenu kada su "Umri muški" i "Smrtonosno oružje" vodili trend akcijskih filmova, ovaj "prljavi" film prikazao nam je Willisa kao izmorenog privatnog detektiva, bivšeg policajca, koji mora surađivati sa nekadašnjom zvijezdom američkog nogometa, kojeg je glumio Wayans. Pod redateljskim vodstvom Tonya Scotta, Willis i Wayans su uspjeli snimiti jedan od najboljih i najzabavnijih "buddy-buddy" filmova devedesetih, naslova koji se i danas cijeni zbog scena sa visokom razinom nasilja, poput one u kojoj Willis ubije protivnika šakom u glavu. Komedija je također bila na zavidnoj razini u ovom filmu, kojeg je zasjenio drugi dio "Smrtonosnog oružja", ali video izdanja su od "The Last Boy Scout" napravili film koji se rado višestruko gleda, a sigurno je da u njemu možemo vidjeti određene temelje za "Expendablese".


Slijedila je suradnja sa mladim Quentinom Tarantinom, koji je napisao scenarij za "True Romance". Tony Scott je izvrsno odradio svoju redateljsku dužnost davajući scenama u kojima dominiraju Christian Slater, Patricia Arquette, Christopher Walken i Gary Oldman dodatnu jačinu, a Tarantinova krimi-priča potpomognuta inteligentnim dijalozima učinila je od "True Romance" hit za sva vremena. Tony Scott je na taj način pomogao Quentinu Tarantinu, jednako kao što mu je pomogao Oliver Stone kada ga režirao "Natural Born Killers" po njegovom scenariju, stoga Tarantino treba biti doživotno zahvalan obojici redatelja.

Od tada, pa do kraja života, Tony Scott je bio znan kao redatelj izvrsnih trilera. U "Grimiznoj plimi" briljirali su Denzel Washington i Gene Hackman, a sa Washingtonom je uspješno surađivao na još nekoliko naslova: "Man on Fire", "Deja Vu", "The Taking of Pelham 1 2 3" i "Unstoppable".

Upravo je "Unstoppable", u kojem Washington i "novi Kapetan Kirk" zaustavljaju brzi podivljali vlak, zadnje redateljsko ostvarenje Tonya Scotta, dok je zadnji film na kojem je radio "Prometheus", povratak njegovog brata Ridleya žanru znanstvene fantastike, gdje je bio u ulozi producenta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.