Pogledajte prekrasne fotografije livanjskih divljih konja

Foto: FAH

PODNO planine Cincar nedaleko Livna u Bosni i Hercegovini skoro pet deseljeća galopira krdo od 400-tinjak divljih konja stapajući se u ambijent nepreglednih pašnjaka i šuma stvarajući tako jedinstven fenomen u ovome dijelu Europe.

Ti konji postali su divlji nakon što su 50-ih godina prošloga stoljeća vlasnici njihove pretke, koje su koristili za poljoprivrednu proizvodnju, u jednoj od ekonomskih i političkih migracija s ovih područja u potrazi za boljim životom na zapadu, pustili da slobodno žive u prirodi.

Otada do danas ovi konji uglavnom se okupljaju na području Kruga, podno planine Cincar, a često prelaze preko Borove Glave, svojevrsnog graničnog područja između Livna i Kupresa, poznatog planinskog prijevoja. U ljetnome vremenu konji često prelaze preko magistralne ceste jer se neposredno uz njih nalaze dvije velike lokve iz kojih se napajaju vode budući ovo područje nema rijeka i drugih izvora.

Prilikom takvog prijelaza preko ceste je i vozilo kninske gradonačelnice Josipe Rimac udarilo jednoga konja kojemu je pukla noga koja kod ovih životinja teško zarasta pa je morao biti usmrćen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.