Pogled u život nomadskog plemena koje gubi svoju kulturu i polako nestaje

Foto: James Morgan

FOTOGRAF James Morgan naišao je na tekst o grupi nomada u jugoistočnoj Aziji koji su 2004. godine preživjeli tsunami bez žrtava.

"Dobro su razumjeli ocean i pronašli su sklonište prije udara tsunamija", ispričao je Morgan za Business Insider.

Radilo se o nomadskom plemenu Bajau, a Morgan (po struci antropolog) je odlučio dokumentirati njihov život. Iako pleme prema tradiciji živi na moru, zbog politike vlade koja ih tjera na obalu u posljednjih nekoliko godina počeli su gubiti svoju kulturu.

Bajau je malajsko pleme koje je stoljećima živjelo na moru, u djelu oceana pored Filipina, Malezije i Indonezije.



Žive na ručno izrađenim "lepa-lepa" brodovima i sve što trebaju nose sa sobom na more. Na obalu dolaze samo kako bi trgovali ribom ili popravili brodove.



Tradicionalno su lovci-skupljači i preživljavali su zahvaljujući podvodnom ribolovu. Vješti su ronioci koji plivaju do dubina od 50 metara i love škarpine, bisere i morske krastavce.



Konstantno su u opasnosti zbog čega većina njih ipak ne doživljava duboku starost. Mnogi umiru ili su ostanu osakaćeni zbog dekompresijske bolesti do koje dolazi prilikom izranjanja na površinu mora i naglog prelaska s povišenog na normalan tlak.



Danas preživljavaju od lova i prodaje škarpine i ribe Napoleon tvornicama za preradu ribe u Hong Kongu. Imaju destruktivne tehnike ribolova koje štete koraljnim grebenima, a prvi put su ih počeli upotrebljavati kada su ih tijekom 2. svjetskog rada vojnici podučili ribolovu s dinamitom. Tvornice iz Hong Konga daju im kalijev cijanid s kojim ribu ošamute i ostave na životu. Tvornice u ribu zatim ubrizgavaju steroide kako bi ih održale na životu jer je živa riba cijenjena u azijskim restoranima. "Daju im cijanid, a oni im moraju platiti u ribi, ali nikada ne mogu uloviti dovoljno ribe. To je zloban krug", ispričao je Morgan.

Često upadaju u probleme jer stalno prelaze granice zemalja na svojim brodovima, a kontroverzni vladini programi prisilili su mnoge članove plemena da žive na kopnu. Morgan kaže kako nakon izumiranja ove generacije plemena više nitko od njih neće živjeti na moru.








 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.