Novi uspjeh "Ruđerovaca": Ponovo među top 5 u svijetu

ZNANSTVENICI Grupe za kvantnu organsku kemiju Instituta Ruđer Bošković (IRB) dr. sc. Borislav Kovačević i dr. sc. Robert Vianello objavili su revijski rad u Chemical Reviewsu, najprestižnijem časopisu u kemiji i petom svjetskom časopisu po faktoru utjecaja (IF = 40.197), u kojem su prikazali svoja postignuća u zadnjih deset godina u području računalne kemije jednog od tri stupa nositelja prirodnih znanosti.

Istraživanje dr. Kovačevića i dr. Vianella odnosi se na razumijevanje reakcija prijenosa protona te računalnog predviđanja novih naprednih materijala, posebice izuzetno snažnih organskih superbaza i superkiselina. Razumijevanje reakcija prijenosa protona, najmanjih, najlakših i najrasprostranjenijih atomskih jezgri u svemiru, od izuzetne je važnosti za kemiju jer procesi prihvaćanja i otpuštanja protona utjelovljuju najelementarnije kemijske reakcije, a često predstavljaju i početni korak mnogih organskih i biokemijskih transformacija.



S druge strane, razvoj novih i sve snažnijih organskih superbaza, spojeva koji se često nazivaju protonskim spužvama zbog njihove sposobnosti "upijanja" protona i poticanja kemijske transformacije bez neželjenih popratnih reakcija i suvišnih tvari, doprinosi svim granama kemijske industrije iz jednostavnog razloga što superbaze predstavljaju važne i nezamjenjive katalizatore u mnogim kemijskim pretvorbama.


Rad pod naslovom "Advances in Determining the Absolute Proton Affinities of Neutral Organic Molecules in the Gas Phase and Their Interpretation: A Theoretical Account" objavljen je na poziv glavnog urednika, a stigao je kao priznanje višegodišnjim istraživanjima članova ove grupe pod vodstvom pok. prof. Zvonimira Maksića. U posljednjih desetak godina, znanstvenici Grupe za kvantnu organsku kemiju objavili su u ovom području oko četrdesetak radova u vodećim časopisima za kemiju. Ostvarili su mnogobrojne suradnje i na taj način eksperimentalno potvrdili svoja računalna predviđanja kroz zajednički rad s grupama unutar IRB-a, ali i u inozemstvu.

"Ovaj revijski rad priznanje je kontinuiranim vrhunskim rezultatima koje smo u zadnjih desetak godina postigli u području računalne kemije. On nas pozicionira kao jednu od vodećih svjetskih grupa u ovom području te predstavlja vjetar u leđa i putokaz da je ovo jedan od smjerova kojim trebamo snažno nastaviti i u budućnosti. U isto vrijeme, ovo priznanje pruža poticaj i odskočnu dasku znanstvenicima u malim zemljama da svojim trudom i angažmanom nadoknade smanjena ulaganja u znanost i infrastrukturne zaostatke te uhvate priključak s vodećima u svijetu", izjavio je dr. Vianello.

Računalna kemija danas je jedan od glavnih puteva istraživanja u računalnim prirodnim znanostima. Uklonila je "granice" između tradicionalnih disciplina fizike, kemije i molekularne biologije pružajući važnu vezu između teorije i eksperimenata te se danas smatra trećim stupom modernih prirodnih znanosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.