Nova istraživanja tvrde: Atlantida je ipak postojala?

Foto: Brazilian Geological Service

 

ZNANSTVENICI su našli zanimljivo otkriće u vodama blizu Brazila.

 

KAD su istraživanja započela 2011. godine, znanstvenici su bili uvjereni da su na tragu velikog otkrića: Bili su u pravu.

 

Dvije godine kasnije, zajednica geologa bruji o najnovijem otkriću za koje je zaslužna minijaturna podmornica japanske proizvodnje, a radi se o običnoj hrpici kamenja.

 

No, što se zapravo krije u tome?

 

Tim znanstvenika iz Japana i Brazila je napokon objavio svoje otkriće i tvrde da se radi o "Brazilskoj Atlantidi".

 

"Vjerujemo da smo našli tragove nepoznatog kontinenta", kaže Roberto Ventura Santos iz brazilske geološke organizacije, javlja Daily Beast.

 

"Očekivali smo da ćemo pronaći vulkansko kamenje i prašinu, no našli smo granit, što je čudno jer granit se obično pojavljuje na kopnu".

 

 

Da stvar bude još kompliciranija, dubina mora je 1800 metara, a najbliže kopno (Brazil) je udaljeno 2900 kilometara. 

 

Nitko ne očekuje pronalazak ljudskih ostataka, no znanstvenici su uvjereni da se radi o škrinji s blagom: Dokaz da postoji podvodni kontinent je veliki dio geološke slagalice koja će omogućiti da znanstvenici napokon odgonetnu razne seizmičke pokrete koji su se dogodili prije par desetaka milijuna godina.

 

 

No, ovo nije prvi put da su znanstvenici krenuli u potragu za izgubljenim svijetom: Tako su u moru pokraj Mauricijusa pronađeni tragovi cirkonij silikata, minerala koji je do sad pronađen samo na kontinentalnom dijelu.

 

"Oceani su mjesto gdje je počeo život. Ako se dokaže da je ovo izgubljeni kontinent, možemo simulirati nastanak svijeta na Zemlji", završava Ventura.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.