Ne sramite se, svi smo pokušali otplesati barem jedan od ovih "hit plesova"

Screenshot: YouTube

VJEROJATNO ste se iznenadili kada ste uočili pravu pomamu novi plesova koji su u posljednjih godinu dana zavladali YouTubeom i društvenim mrežama. Neki od njih uživali su kratkotrajnu i umjerenu popularnost dok su neki postali svjetski fenomen.

Posljednji u nizu je sad već neizbježni "Harlem Shake", ali dobro se prisjetiti prethodnika koji su generacije mladih (ali i starih) prije vas, tjerale da ponavljaju zarazne pokrete koji su vremenom postali nezaobilaznim dijelom pop kulture.

Lambada - Kaoma

Lambada je plesna glazba koja potječe iz Brazila, preciznije iz Pare (države na sjeveru zemlje), a svjetsku slavu stekli su upravo zahvaljujući plesu koji se munjevito proširio svijetom krajem osamdesetih. Nešto starije generacije vjerojatno pamte o kakvom je "ludilu" bila riječ.

Uglavnom, riječ je plesu koji je kombinacija plesova kao što su forro, salsa, merengue, maxixe i carimbo. Grupa Kaoma popularizirala je ples i pritom prodala pet milijuna kopija svog singla.

Vogue - Madonna

Iako ga mnogi pripisuju Madonni i njenom iznimno popularnom singlu, pjevačica je zaslužna samo za popularizaciju, a riječ je o plesu koji potekao iz Harlem ballroom scene iz sredine osamdesetih.




Ples je inspiriran modelima iz časopisa Vogue, a oni koji "vogaju" pokušavaju u ritmu imitirati poze modela.

Macarena - Los Del Rio

Lose del Rio postao je izuzetno popularan sredinom devedesetih zahvaljujući singlu "Macarena" koji je ubrzo postao i internacionalni hit, a čak i danas ima bazu vjernih fanova koji su ples svladali i ne prestaju ga prakticirati.



Međutim, ovi "jednohitaši" našli su se na udaru kritike kada su ih optužili za plagiranje pjesme "Tengo una pena" grupe Desmadre 75.

Moonwalk - Michael Jackson

Legendarni Michael Jackson kroz desetljeća svojeg "kraljevanja" pop scenom, bio je zaslužan za cijeli niz plesnih pokreta koji su ga proslavili, međutim, ni jedan od njih nema toliku popularnost kao "moonwalk".


Riječ je o "plesnoj iluziji" kada se plesač povlači unazad, ali njegove kretnje djeluju kao koračanje unaprijed. Iako ga je Jackson popularizirao, neki tvrde da se prva verzija pokreta pojavila još u tridesetim godinama prošlog stoljeća.

Teach Me How To Dougie - Cali Swag District

Za Cali Swag District vjerojatno ni ne znate, ali svi znaju za Dougie ples. Ne toliko zbog same grupe i njihovog singla koliko zbog Kate Upton koja je već popularan ples dodatno popularizirala.


Ples je specifičan jer ne postoji jasno definiran način na koji se pleše. Bitno je da ruke prolaze pokraj glave, a sve ostalo vaš je osobni "začin".

YMCA - Village People

Bila je riječ o velikom hitu s kraja sedamdesetih, a singl koji je prodan u više od 10 milijuna primjeraka diljem svijeta izrodio je i ples.


Vjerojatno ste ga imali prilike vidjeti milijun puta do sad u bezbroj njegovih varijacija i parodija, a riječ je o vrlo jednostavnom imitiranju inicijala pokretima ruku. Plesači u ritmu refrena rukama prave slova YMCA.

Ketchup Song - Las Ketchup

Iako pjesmu malo tko zna pod pravim imenom koje je "Aserejé", "The Ketchup Song" postala je "Ona pjesma koju 2002. niste mogli izbjeći iako ste to jako željeli". Iskakala je iz paštete, a klinci su jednostavno podivljali za plesom koji je velikim dijelom zaslužan za sedam milijuna prodanih primjeraka singla.


Svi su mlatarali rukama i imitirali prilično jednostavne plesne pokrete. Naravno, grupa nije imala hit nakon ovog, ali kada iza sebe imate jedan od najprodavanijih singlova u povijesti, nije ni potrebno.

Single Ladies - Beyonce


Sve solo dame, ali i one u ozbiljnim vezama obožavale su ovu pjesmu, jer ako vas voli, stavit će vam prsten na prst. Međutim, pamtljivom plesu koji je pratio hit singl, nisu odoljeli ni neki muškarci.


Brojni su ljudi na YouTubeu pokušali imitirati ovaj ples, a među njima su se našli i poznati. Primjerice, Justin Timberlake, gostujući u Saturday Night Liveu, zajedno je s postavom showa otplesao ples i sam se pretvorio u YouTube hit.

Cat Daddy - Rej3ctz

Hip-hop grupa klasični je primjer "one hit wonder" situacije. Grupa The Rej3tz u suradnji s Chrisom Brownom do kraja je prošle godine skupila preko 80 milijuna klikova.


Ipak, ples je postao još popularniji, a dodatno su ga popularizirali Justin Bieber i "najbolja plesačica" Kate Upton, čija je bikini verzija ušla u povijest.

Gangnam Style - PSY

Što reći o Gangnam Styleu i "jahačkom plesu", a da već nije rečeno o bilo kojoj drugoj epidemiji? Najgledaniji video u povijest YouTubea, bezbroj varijanti iz gotovo svih zemalja u svijetu, a rane su još uvijek presvježe da bi mogli govoriti o važnosti ovog ludila.


U svakom slučaju, tko ne zna za ovaj ples koji je, u kratkim crtama, imitiranje jahanja, vjerojatno nije živio na ovom planetu u posljednjih godinu dana.

Harlem Shake - Baauer

Tek što smo se oporavili od Gangnama, došao je Harlem Shake.


Riječ je o pravom "pokretu" koji se spontano počeo širiti internetom, a kako biste u potpunosti shvatili o čemu se radi trebali biste znati da je u pitanju koreografija. Jedna osoba pleše dok drugi mirno stoje sa strane, a nakon otprilike 15 sekundi svi se uključuju i pritom izvode što je moguće luđe pokrete i prave male predstave.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.