Najveće zablude vezane za Dan svetog Patrika

Foto: Shutterstock

DAN SVETOG Patrika je svetkovina u čast sv. Patrika, stara više od tisuću godina, a slavi se 17. ožujka, najviše u Irskoj i SAD-u.

Na Dan sv. Patrika, koji je tijekom korizme, irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne. Korizmeni post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela pripravljena od slanine i kupusa. Tradicionalno su list djeteline i zelena boja simboli ovog dana.

U modernoj Irskoj, Dan svetog Patrika se tradicionalno smatrao religioznom svetkovinom. Sve do 1970., irski zakoni su zabranjivali ugostiteljskim objektima, da rade na taj dan.

Početkom 1995., irska vlada započinje kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival za Dan svetog Patrika u Dublinu posjeti preko milijun ljudi. Isto tako, proslave diljem svijeta odlična su prilika za pivare i prodavače prigodnih sitnica, a procjenjuje se da samo Ameri tijekom proslave za pivo i sitnice na Dan svetog Patrika potroše 4,6 milijardi dolara.

I dok se obilježavanje ovog dana u Hrvatskoj može smatrati još samo jednom isprikom za opijanje, uz sam dan veže se i niz zabluda.

Sveti Patrik nije bio Irac

Iako mnogi smatraju kako je riječ o irskom svecu, svi podaci koji postoje ukazuju na to da je vjerojatno riječ o doseljeniku koji je prema nekim spisima došao iz Britanije, Francuske, Italije ili čak Španjolske, a u Irsku je došao kao rob, a tek je kasnije postao misionar.

Stoga, daleko je sigurnije reći da je onaj najvažniji dio života proveo u Irskoj.

Nije službeno kanonizirani svetac

Proces proglašenja svecem kakav poznajemo danas, na snagu je stupio tek stotinjak godina nakon što je Patrik proglašen Svetim Patrikom.

Naime, u nešto popustljivijem petom stoljeću, svetac je bi osoba koja je časno živjela i radila časne stvari, a s obzirom na ove "svetačke odlike" današnja je crkva prihvatila Patrika kao sveca.

Nije donio kršćanstvo u Irsku

Unatoč općeprihvaćenom stavu, prilično je jasno da su kršćani živjeli u Irskoj i prije njegova dolaska.

Štoviše, postojeći dokumenti pokazuju da je najmanje jedan misionar poslan u Irsku prije Patrika s ciljem širenja evanđelja.

"Tjeranje zmija iz Irske" ne treba se shvaćati doslovno

Iako se uz Svetog Patrika veže priča o protjerivanju zmija iz Irske, radi se o još jednom detalju iz biografije koji nema temelje u stvarnosti budući da Irska nikada nije imala ozbiljnih problema sa zmijama.

No, u ovom vjerojatno postoji zrno istine pa bi priča, u prenesenom značenju, mogla govoriti o protjerivanju grijeha budući da se zmija doživljava kao simbol Sotone i svega "nekršćanskog".

Na ovaj se dan ne slavi njegov rođendan

Naime, ne zna se kad je Patrik rođen budući da se taj datum nikad ne spominje niti su ga hagiografi naknadno izmislili.

Dakle, 17. ožujka, barem u tradicionalnom smislu, dan je kada je sv. Patrik umro.

Dan svetog Patrika u Irskoj ne obilježava se kao u SAD-u

I dok će Hrvati ovaj dan obilježavati samo kako bi se nalili usred tjedna, u SAD-u je to dan irske dijaspore i mnogi ga raskošno obilježavaju odajući na taj način počast zemlji iz koje su potekli. Naravno, to čine tako što će se oblokati ili rijeku ofarbati zeleno. Čak i ako nisu Irci.

No, u Irskoj, obilježavanje ovog dana daleko je od megalomanije kakvu viđamo u SAD-u. Štoviše, tijekom većeg dijela 20. stoljeća, Dan Svetog Patrika smatrao se isključivo vjerskim praznikom u Irskoj, što je značilo da su pubovi tog dana bili zatvoreni. To se s vremenom, naravno, promijenilo.

Boja sv. Patrika nije zelena već plava

Iako se zelena boja tradicionalno veže uz Irsku, vitezovi reda Sv. Patrika nosili su plavu boju koja se još naziva i "plava Svetog Patrika".

Zelena boja prvi je put povezana s njegovih danom zahvaljujući irskom pokretu za nezavisnost u kasnom 18. stoljeću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.