Microsoft predstavio Windows 10, a možete ga isprobati već idući tjedan

Foto: Microsoft

PRVA u nizu Microsoftovih prezentacija novog operativnog sustava Windows 10 čekala se s nestrpljenjem, čelni čovjek Windows tima Terry Myerson najavio je kako će do prezentacije konačnog proizvoda održati još nekoliko događaja.

Kao što smo tijekom današnje prezentacije mogli i vidjeti, uvjetno rečeno veliki novitet je transparentni Start izbornik sa starim menijem koji je Microsoft najavio još prije nekoliko mjeseci kao reakciju na kritike korisnika koji su tu promjenu na "osmici" dočekali s negodovanjem.

Myerson je uvjeren kako je riječ o promjenama koje "mijenjaju pravila igre" i "servisu koji radi na svakom uređaju", a zanimljiva vijest svakako je i činjenica da će vlasnici osmice dobiti besplatan upgrade koji će moći koristiti godinu dana, a trebao bi se pojaviti već idući tjedan.

 

U novom će se ruhu pojaviti i Cortana koja će vaše naredbe slušati kao i na mobilnim uređajima, a mnogi smatraju kako je riječ o velikom poboljšanju u odnosu na klasični "search toolbar".

Cortanu ćete pronaći odmah pokraj Starta, a uz polje za ukucavanje upita tu je i opcija glasovnih naredbi koje je sustav tijekom prezentacije odlično ispunjavao.

Mogli smo vidjeti i prvu verziju desetke na pametnim telefonima.

Mnoge će obradovati i novi Office, Outlook te nove verzije kalendara i aplikacija za obradu fotografija, ali za mnoge je najveći hit Project Spartan.

Riječ je o zamjeni Internet Explorera koji je, složit će se mnogi, dobrom pregledniku na izuzetno lošem glasu.

Microsoft je Spartan predstavio kako "brz i jednostavan web preglednik s naprednim funkcijama", a realno, radi se o konkurenciji Chromeu i Mozilli koja izgleda - kao Chrome i Mozilla.

Jedna od "naprednih funkcija" je i tzv. "noting mode", koji omogućuje obilježavanje, podvlačenje i ostavljanje poruka na Web stranicama te njihovo dijeljenje.

Tu je i napredna verzija "reading modea" te integracija Cortane što bi, u teoriji trebalo olakšati pretraživanje weba.

Microsoft je predstavio HoloLens, vizir koji će korisnicima pomoći da spoje virtualni i stvarni svijet, a riječ je holografskom sučelju koje je tijekom prezentacije djelovalo impresivno. Međutim, Microsoft je bio prilično sramežljiv što se datuma izlaska tiče, ali uvjeravaju nas da će se pojaviti "uskoro".

 

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.