Majstor akta u Hrvata: Otvara se izložba "Jozo Ćetković: Fotografije"



KROZ izbor 130 djela iz četiri najznačajnija autorska ciklusa - portreti, aktovi, masline i kamen - nastalih u periodu od 1961.- 1981., Muzej za umjetnost i obrt, u formi retrospekitive, predstavlja opus Joze Ćetkovića (Stari Bar, 1940. - Zagreb, 1986.).

Jozo Ćetković završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1961., kad započinje i njegova intenzivna izlagačka aktivnost. Samostalno izlaže u Zagrebu, Beogradu, Nišu, Bjelovaru, Titogradu, New Yorku, Torinu... Prve nagrade, što za pojedinačan rad, što za kolekciju fotografija osvaja u Krškom i Beogradu (1962.) te u Zagrebu (1966. i 1967.). U Muzeju za umjetnost i obrt izlaže 1970. godine. Likovna kritika Jozu Ćetkovića označavala je kao stvaraoca koji u hrvatskoj fotografiji zauzima posebno mjesto, autora čija djela ulaze u antologiju naše fotografske umjetnosti.

U fotografskom opusu Joze Ćetkovića tema akta je dominantna, neprestano joj se vraćao i obrađivao je u stilski homogenim ciklusima, ali izložbu njegove fotografske ostavštine od ovog utorka možete pogledati u MUO. Za Ćetkovićev je izričaj karakteristična tehnika foto-grafike: postupnom obradom negativa eliminirao je polutonove.

Izložba "Jozo Ćetković: Fotografije" otvara se 13. studenoga 2012. u 19 sati. Na njoj će biti predstavljen izbor od 130 djela ovog umjetnika nastalih u razdoblju od 1961.-1981. godine, a brojna ulaze u antologiju fotografske umjetnosti u Hrvatskoj. Autorica izložbe je Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke novije fotografije MUO. Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca 2012. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.