"Kings of Strings" premijerno u Zagrebu



TRIO svjetski priznatih majstora gitare "Kings of Strings" kojeg čine Tommy Emmanuel, Vlatko Stefanovski i Stochelo Rosenberg, održat će veliki koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu 20. ožujka ove godine. Početak koncerta je u 20 sati.

Trio vrhunskih gitarista na koncertu će predstaviti nekoliko različitih muzičkih stilova sviranja akustične gitare. Tommyja Emmanuela svijet prepoznaje kao jednog od najvećih gitarista današnjice o čemu svjedoče i priznanja magazina Rolling Stone i Guitar Player, nominacije za nagradu Grammy ili pohvale kolega sa kojima je surađivao poput Erica Claptona, Joa Satrianija, Stevieja Wondera ili Steva Vaia koji je pije par godina izjavio da je Emmanuel "najbolji gitarista na svijetu". I otac električne gitare, legendarni Les Paul za Emmanuela je 2008. godine rekao da "ima sve predispozicije da bude zaista najveći". Australski gitarist ipak dosta je skromniji povodom svog učešća u projektu "Kings of Strings": "Ovo je velika čast i bio sam uzbuđen kad mi je predloženo da budem dio ovakvog sastava. O Stochelu sam znao sve već dugi niz godina i želio sam da sviramo zajedno, a kad sam otkrio Vlatkovo sviranje bio sam oduševljen! Naučio sam mnogo toga od Vlatka u posljednje vrijeme".

Stefanovski je praktično sinonim za gitaru na Balkanu, ali Vlatko je ime kojim su poštovaoci uvijek blisko oslovljavali legendarnog gitaristu iz Makedonije. Od osnivanja kultne grupe "Leb i sol", preko velikih jugoslovenskih i svjetskih turneja, Vlatko je konstantno oblikovao svoje sviranje i komponiranje kroz razne stilove, od snažnih rock rifova do nestvarno brzih džez pasaža i ritmički neparnih pjesama sa juga Europe. Poznat među kolegama kao vrlo emotivan, iskren i predan umjetnik, Vlatko je kao autor ostavio neke od najvećih pjesama sa ovih prostora poput "Čuvam noć od budnih", "Kao kakao", "Talasna dužina", "Nisam tvoj" ili nezaboravne gitarske izvedbe tradicionalnih tema "Jovano, Jovanke" i "Uči me majko, karaj me". Jedna od brojnih Vlatkovih pjesama koju trio vrijedno vježba za turneju svakako je i pjesma "Gypsy Song/Eh da imam" koju je Stefanovski napisao za film "Gypsy Magic". Suradnju sa dvojicom svjetskih majstora, Vlatko doživljava kao priznanje: "Trebalo je da prođe 40 godina da stignem ovdje gdje sam, da mogu da sviram sa najboljima na svijetu. Osjećam se kao da sam vježbao sve ovo vrijeme, i to ne samo svirao, već i život izučavao".

Romsku muziku, kroz njene swingerske, jazz "manouche" formate, na jedan sasvim drugačiji način, već tri desetljeća proslavlja i virtuozni Stochelo Rosenberg. Zašto mnogi danas tvrde da je nadmašio i svog uzora, legendarnog Djanga Reinhardta, možda donekle objašnjava i činjenica da je gitaru počeo da svira sa "tek" deset godina da bi već u 12. osvojio svoju prvu veliku nagradu u rodnoj Nizozemskoj. Stochelo sa obiteljskom grupom "The Rosenberg Trio" danas iza sebe ima 20 studijskih i koncertnih albuma, nagrade magazina "Guitarist", te brojne nastupe širom svijeta od "North Sea Jazz" festivala do njujorškog Carnegie Halla. Vlasnik teme i apsolutnog gitarskog standarda, pjesme "For Sephora", Stochelo Rosenberg priznaje da su "Kings of Strings" za njega "poput najljepšeg poklona" i u ime cijelog "trilinga kraljeva" dodaje: "Vidimo se na koncertu!".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.