Jesu li astronomi na tragu misterioznom Planetu X?

Foto: Shutterstock

ASTRONOMI su otkrili novi patuljasti planet na rubu solarnog sustava, piše BBC.

Njegovo trenutno ime je 2012 VP113 i astronom Chad Trujillo kaže da se nalazi u "pustoši solarnog sustava". Trujillova studija objavljena je u časopisu Nature.

"Veliko pitanje je kako je formiran? Kako tamo može nastati objekt? Stvarno ne znamo odgovor na ovo pitanje", rekao je Trujillo. Planet je neobičan i zbog svoje orbite. Njegova orbita nalazi se dalje od orbite svih drugih nebeskih tijela u solarnom sustavu koje poznajemo.

Ovo još jednom dokazuje kako se u ovom udaljenom carstvu nalaze milijuni neotkrivenih objekata, a vjerojatno i svijet veći od Zemlje, piše Space. S obzirom na to da se 2013 VP113 u solarnom sustavu nalazi dalje od Plutona, postavlja se pitanje jesu li otkrićem ovog planeta astronomi na tragu misterioznom Planetu X.

Astronomska zajednica uglavnom se slaže kako deseti planet tj. Planet X ne postoji, ali mnogi astronomi nisu odustali od tog koncepta u pokušaju da objasne mnoge anomalije i nebeska tijela u solarnom sustavu.

Trujillo kaže kako ovo još uvijek nije dokaz da Planet X uistinu postoji, ali kaže da ovo opet otvara vrata tom vjerovanju. Sada je očito da u solarnom sustavu mogu postojati stvari značajne mase, mase jednake Zemlji ili možda čak i veće.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.