Index vas vodi na Croatia Boat Show

Foto: Press

15. CROATIA BOAT SHOW, koji se od srijede do nedjelje održava u splitskoj gradskoj luci, danas je bio prepun posjetitelja koje su privukli sunčano vrijeme, ali i povoljnih 25 kuna koliko iznosi  cijena ulaznice. 

Unatoč krizi koja je dramatično pogodila nautički sektor, CBS je organiziran i ove godine. Sajam je prostorno manji nego dosadašnji, ali je broj izlagača isti kao i lani, a organizator je prva dva dana osigurano besplatan ulaz za sve posjetitelje.

Izloženo je stotinu plovila, od toga šezdeset u moru, od kojih su svakako najatraktivniji oni iz Sunseekerove game: Manhattan 52, Manhattan 63, te Predator 64. Pored plovila, tradicionalno izlažu i proizvođači nautičke opreme te automobili. Na sajmu nastupa i sicilijanska gospodarska komora sa 15 tamošnjih tvrtki iz nautičkog sektora.

Sajam je u srijedu otvorio Ivo Bašić, savjetnik ministra turizma, istaknuvši kako su ovakvi događaji potrebni Splitu i Hrvatskoj jer poboljšavaju konkurentnost hrvatskog turizma što je jedan od prioriteta Ministarstva turizma, te da je donošenje Strategije razvoja turizma važan dokument koji će nam pomoći upravljati razvojem turizma i omogućiti privlačenje sredstava iz fondova EU.



Na palubi jedrenjaka "Tirena" bili su i Boško Ercegovac u ime Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinski, Jure Šundov, zamjenik splitskog gradonačelnik, zapovjednik HRM-a komodor Robert Hranj, zapovjednik Obalne straže kapetan bojnog broda Marin Stošić, a ceremoniju je pratio orkestar HRM-a.


"Splitski nautički sajam pokazao je žilavost, vitalnost pa čak i drskost u ovim teškim vremenima", kazao je dogradonačelnik Jure Šundov, a župan Ante Sanader uvjeren je da je upornost organizatora zaslužna za to što se CBS, unatoč krizi, uspio održati 15 godina.

Vicenco Blagajić, direktor Profectus sajmova, rekao je kako je ovogodišnji sajam najmanji u zadnjih pet godina, ali da oporavak očekuje već iduće godine. "Ulaskom u Europsku uniju promijenit će se uvjeti poslovanja. U recesiji smo na razne načine pokušali održati sajam, bilo besplatnim izlagačkim prostorom ili, kao ove godine, besplatnim ulaznicama. Locirali smo dva glavna problema, jedan je restriktivna porezna politika, a drugi skoro potpuna nemogućnost financiranja kupnje brodova preko banaka. Pozornost bi se trebalo obratiti i na činjenicu da sve više brodova odlazi iz hrvatskih marina, ali nadam se da je ovo zadnja ovakva godina", rekao je Blagajić.

15. međunarodni sajam nautike Croatia Boat Show poklanja 20 ulaznica za deset čitatelja Indexa. Podatke pošaljite uz naslov "Croatia Boat Show" na e-mail index.nagrada@gmail.com i najbrži osvajaju po dvije ulaznice.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.