I mnogim slavnima je trebala brižna obitelj: Usvojeni su bili Mandela, Lennon, Monroe...



ČESTO se govori i piše o slavnim osobama poput Angeline Jolie i Madonne koje posvajaju djecu i to po mogućnosti iz zemalja Trećeg svijeta kako bi im omogućili bolju budućnost i životnu situiranost. No, rijetko se govori o onima koji pomažu i posvajaju djecu u vlastitim zemljama, u punim sirotištima gdje mnogi od njih dočekaju i svoju punoljetnost.

Da za svako dijete u sirotištu postoji šansa da se probije u životu ako mu netko odluči postati roditelj, kao primjer mogu poslužiti i neka imena s naše liste deset poznatih osoba koje su posvojene. Vjerujemo da vam već na uši izlazi kako je Steve Jobs posvojen, no jeste li znali i da su posvojeni ili udomljeni bili i Nelson Mandela, Eric Clapton ili pak neponovljiva Marilyn Monroe?

1. Priscilla Presley


Supruga slavnog Elvisa rođena je kao kći Jamesa i Anne Wagner 1945. godine. Njen otac bio je vojni pilot i poginuo je u tragičnom padu aviona dok je ona bila još beba. Njena majka se ubrzo preudala za vojnog časnika američke vojske, Josepha Paula Beaulieua. Za Priscillu je on do kraja života ostao jedini otac kojeg je znala, a upravo je on zaslužan što je upoznala Elvisa. Naime, obitelj se preselila U Njemačku gdje je američka vojska imala svoju bazu, a podsjetimo i sam Elvis je upravo tamo služio svoj vojni rok. Imala je samo 14 godina kada ga je upoznala.


2. Nelson Mandela


Nelson Rolihlahla Mandela, bivši je predsjednik Južnoafričke Republike te aktivist protiv Apartheida. Njegov otac Henry Gadla Mphakanyiswa bio je plemić u plemenu Thembu te je pomagao svom prijatelju Jongintaba Dalindyebou da se popne na prijestolje Thembu plemena. Kako bi mu se odužio za to, Jongintaba je posvojio Nelsona kada mu je otac preminuo od tuberkuloze. Mandeli je tada bilo 9 godina. Tada se iz malog sela Qunu preselio u Mqhekewenzi gdje ga je majka povremeno posjećivala. Zanimljivo je i da njegovo plemensko ime Rolihlahla znači "povući granu sa stabla" što bi se kolokvijalno moglo prevesti i kao "Smutljivac".



3. Faith Hill

Pjevačica Faith Hill, pravim imenom Audrey Faith Perry, rođena je 1967. godine te je dijete nevjenčanih partnera koju su samo nekoliko dana nakon rođenja posvojili Ted i Edna Perry. Iako su se njeni roditelji ubrzo vjenčali te dobili i sina, Faith su odgojili Ted i Edna koji su imali i dva biološka sina. Odgojena je u kršćanskoj obitelji pa je tako i svoju pjevačku karijeru započela u crkvenom zboru.


4. Steve Jobs


Pokojni vizionar i inovator u svijetu tehnologije, Steve Jobs rođen je 1955. godine u San Franciscu. Samo tjedan dana nakon rođenja, roditelji su ga dali na posvajanje te su ga usvojili Paul i Clara Jobs iz Kalifornije. Zanimljivo jest da su se njegovi biološki roditelji također vjenčali samo nekoliko mjeseci nakon što su ga dali na usvajanje te dobili još jedno dijete tijekom braka.



5. Ray Liotta

Glumac Raymond Allen ‘Ray’ Liotta rođen je 1954. godine u New Jerseyju. Njega su iz sirotišta posvojili Mary i Alfred Liotta kad je imao samo šest mjeseci. Kada je imao 51 godinu Ray je angažirao privatnog detektiva da mu pronađe biološke roditelje. Iako je cijelog života bio uvjeren da je talijanskog porijekla naposljetku se ispostavilo da nije tako. "Uvijek me to pogađalo, otkako sam bio dijete. Kada sam bio mlađi osjećao sam se kao oštećena roba", izjavio je jednom prilikom.



6. John Lennon


John Lennon rođen je 1940. godine u Liverpoolu. Njegov otac Alfred napustio je majku Juliju kratko nakon njegova rođenja. Kako se ona nije mogla brinuti za njega, Johna su posvojili teta i tetak, Mimi i George kada mu je bilo pet godina. Kada se obogatio svirajući s Beatlesima, John je Mimi kupio bungalov na obali Engleske gdje je živjela sve do smrti 1991. godine.


7. Debbie Harry

Pjevačica popularnog benda Blondie, Debbie Harry rođena je 1945. godine. Kada joj je bilo tri mjeseca, Deborah Ann, kako joj je puno ime, posvojili su vlasnici malog dućana u New Jerseyju, Catherine i Richard Harry. Nakon što je završila studij umjetnosti 1965. godine preselila se u New York gdje i danas živi i radi. Iako nikada nije tražila svoje biološke roditelje, na dokumentaciji koju ima stoje prezimena MacKenzie i Trimble, a tvrdi kako joj je ime prije posvojenja bilo Angela Trimble.


8. Eric Clapton


Iako nikad nije službeno posvojen, Erica Claptona odgojili su baka i djed. Naime, njega je sa samo 16 godina rodila Patricia Molly Clapton nakon avanture s kanadskim vojnikom, a Eric je odrastao misleći kako su mu baka i djed roditelji, a majka sestra. Nakon nekoliko godina, njegova majka je upoznala drugog kanadskog vojnika te se preselila u Kanadu i dobila još jednog sina.


9. Marilyn Monroe


Najpoznatija ženska ikona 20. stoljeća, Marilyn Monroe, pravim imenom Norma Jeane Mortenson rođena je 1926. godine u Los Angelesu. Rodila ju je Gladys Pearl Baker koja nije otkrila identitet oca djeteta. Marilyn je kao dijete često selila (na prvoj slici) jer joj je majka bila osoba sa psihičkim poteškoćama pa je nerijetko boravila i u udomiteljskim obiteljima te sirotištima. Sa 11 godina udomila ju je majčina prijateljica Grace McKee Goddard te je napustila samo 5 godina kasnije kada se sa suprugom odselila iz Los Angelesa. Kako bi izbjegla povratak u sirotište, Marilyn se samo nekoliko tjedana nakon 16. rođendana udala za dečka iz susjedstva, Jamesa Doughertyja.



10. Bill Clinton


Bivši predsjednik SAD-a, Bill Clinton rođen je kao William Jefferson Blythe III 1946. godine. Identitet njegovog biološkog oca ostao je nepoznat iako se pretpostavlja da je riječ o trgovačkom putniku koji je poginuo u automobilskoj nesreći tri mjeseca prije Billova rođenja. Njegova majka se 1950. godine udala za Rogera Clintona koji je Billu dao svoje prezime, a kasnije ga i službeno posvojio. Ipak, Billova majka se nakon Rogera udavala još četiri puta i to dva puta za istog muškarca.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.