Harper´s Bazaar tvrdi da morate posjetiti Mostar, pogledajte zašto

Screenshot: YouTube

UGLEDNI magazin Harper's Bazaar napravio je listu deset gradova koji nisu razvikani i iz nekog su razloga podcijenjeni, a svatko bi ih barem jednom u životu trebao vidjeti.

"Zašto neka od ovih destinacija koje često previdimo ne bi postala vaše sljedeće mjesto odmora", upitala je novinarka Rebecca Cope.

Prvi je na listi Porto. "Teško je ne zaljubiti se u u romantični portugalski drugi najveći grad. Smješten na obali Rio Douroa, ovaj lučki grad je mješavina boja i arhitektonskih stilova, od pastelnih gradskih kuća, preko srednjovjekovnih zvonika i ekstravagantnih baroknih crkvi do klasicističkih zgrada. Vinski znalci dolaze ovamo zbog velikog broja vinskih podruma, dok ljubitelji glazbe dolaze svakog lipnja zbog Primavera Sound festivala", piše Harper's Bazaar.

Drugo mjesto zauzeo je nama bliski Mostar.

"Dok većina putnika u istočnu Europu posjećuje Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, manji Mostar u Herzegovini također je vrijedan posjeta. Pitoreskni gradić dom je najslavnijeg mosta, Starog mosta, magičnog kamenog luka koji spaja dva srednjovjekovna tornja, a s obje strane mosta niču ulice s trgovcima koji jeftino prodaju svoju. Okružen zelenim planinama savršenima za planinarenje, ovaj grad zbilja oživi u ljetnim mjesecima", piše.

Iza njega je španjolska Sevilla.

"Ako želite doživjeti autentičnu španjolsku kulturu, krenite prema andaluzijskoj prijestolnici Sevilli, jednom od nekoliko gradova koji se nazivaju "rodnim mjestom flamenca", a poznata je po tapasima i stadionu za borbu s bikovima", napominje autorica članka, dodajući da je najbolje doći na proljetni festival Feria de Abril, kad plesači flamenca u šarenim odorama zauzmu ulice.

Na četvrtom je mjestu Salzburg, "bajkoviti grad sa starom jezgrom, koja se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, baroknim crkvama i zelenim površinama koji bi bez problema mogao postati pozornica Disneyeva filma, ali i mjuzikla o ratnim vremenima".

Grad Romea i Julije, Verona, zauzelo je peto mjesto.

"S toliko talijanskih gradova koji se bore za posjetitelje, Verona, mjesto radnje Shakespeareovih Romea i Julije, često je zaboravljena. Bivša tržnica Rimljana, forum i arena su u odličnom stanju, a u areni se u toplijim mjesecima održavaju koncerti. Dok ste tamo, morate posjetiti Julijin balkon, koji je savršeno mjesto za fotografiranje", ističe Harpers Bazaar.

Na šestom mjestu našao se belgijski Brugge, "najbliža stvar putovanju kroz vrijeme".

"Srednjovjekovni grad je pun popločenih ulica, blještavih kanala i kočija koje vuku konji, zgrade iz 17. stoljeća pretvorene su u dućane, restorane i pubove te privlače turiste koji stižu svakog dana. Najdraže vrijeme za posjet nam je zima, kad je manje ljudi, a ništa nije magičnije od zamrznutog grada uoči Božića", poručuje magazin.

Sedmo mjesto pripalo je estonskom Tallinnu, čiji se stari dio grada nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Harper's Bazaar naziva ga hibridom ruske i skandinavske kulture te idealnim mjestom za sve kojima su dosadile destinacije za šetače.

Helsinki je smješten na osmo mjesto, a za njega se, prema savjetu autorice članka, trebate odlučiti umjesto za poznatiji Stockholm.

"Lijepi obalni grad ima taj šarm, uz bujajuću kulinarsku scenu koja postaje slavna po svojim plodovima mora", stoji u članku.

Deveti je škotski Edinburgh, koji se može pohvaliti srednjovjekovnim Starim gradom, kosim popločenim ulicama i neoklasicističkom arhitekturom novog dijela grada.

"Njegova najpoznatija znamenitost, Edinburški dvorac, nadvija se nad gradom sa svoje lokacije na vrhu brda, dok neaktivni vulkan Arthur's Seat pruža prekrasan pogled na grad. Popularna destinacija u ljeto, kad zeleni grad oživi tijekom Festivala Fringe", navodi se.

Posljednja na popisu je Budimpešta, grad nastao od dva grada, Budima i Pešte.

"Posjetitelji dolaze vidjeti pitoreskni Stari grad i poznati dvorac u Budimu te uživati u pogledu na Dunav. S druge strane je Pešta, komercijalno srce grada", zaključuje se u vodiču kroz nerazvikane europske destinacije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.