Evo što se događa s vašim mozgom kada iskusite deja vu

Screenshot: Business Insider

VEĆINA ga je iskusila barem jednom u životu. Osjećaj da ste neku situaciju već doživjeli, neke stvari ili mjesta već vidjeli, poznatiji kao deja vu, zbog kojeg se pitate: zar se ovo već nije dogodilo?

U videu koji donosi Business Insider, producenti Michael Moffitt i Greg Brown donose odgovor na pitanje: što se događa s vašim mozgom kada doživite deja vu.

Većina ljudi doživi deja vu u dobi između 15. i 25. godine života što ukazuje na to da je osjećaj povezan s razvojem mozga.

Također, deja vu je teško istraživati s obzirom na to da nastupa iznenadno i ne događa se tako često. Ono što je poznato, tvrde Moffitt i Brown jest to da je deja vu povezan s aktivnostima medijalnog temporalnog režnja, dijelom mozga zaduženom za dugoročno pamćenje, a koji se odnosi na pogrešku u neuronskoj vezi između rinalnog korteksa i hipokampusa.

Druga istraživanja upućuju kako deja vu doživljavamo pri smanjenoj aktivnosti medijalnog temporalnog režnja, što objašnjava veću učestalost ovog osjećaja kod osoba koje imaju epilepsiju.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.