Dvadeset godina unatrag: Pogledajte što se slušalo 1992. godine



IAKO će mnogima izgledati ne toliko daleko, 1992. godina je punih dvadeset godina iza nas. Što smo više umreženi i spojeni tehnologijom, vrijeme nam brže prolazi, a online trendovi pokazuju da vrijeme vrlo rado vraćamo unazad kako bismo uživali u najboljim ostvarenjima prošlih desetljeća. Vratimo se tako u glazbeni dio '92., u vrijeme kad je MTV puštao spotove, grunge je iskakao iz paštete, a piratizirani albumi su bili u formatu audio kazete. Predstavljamo neke od najboljih stranih albuma koji su objavljeni prije točno dva desetljeća.

Beastie Boys – "Check Your Head"

Beastie Boys su u osamdesetima evoluirali iz njujorških glazbenika u globalne zvijezde, a u devedesetima su postali hip-hop bend koji se shvaća ozbiljno. "Check Your Head" pokazao ih je u manje komedijaškom svjetlu nego krajem osamdesetih, i dokazao je koliko su moćni, tekstualno i produkcijski. Čista petica, bend na vrhuncu stvaralaštva, "So What'cha Want" i "Pass The Mic" ne izlaze iz glave.


R.E.M. - "Automatic For The People"


Ako jedan album može definirati svu melankoliju devedesetih, to je "Automatic For The People", koji sadrži jednu od najplačljivijih pjesama ikad, "Everybody Hurts". Tužna pjesma imala je i tužan spot, koji kroz prometni zastoj na autocesti predstavlja zeitgeist '92., daleko od optimističnih osamdesetih. A tu je bila i pjesma o Amerikancima nikad prežaljenom komičaru Andyju Kaufmanu, "Man On The Moon".


Rage Against The Machine – "Rage Against The Machine"


Mladi revolucionari nikad nisu bilo toliko bijesni i sirovi koliko na svom debitantskom albumu. Ovo je album koji se sluša kompletno, bez preskakanja pjesama, a "Bombtrack", "Killing in the Name", "Bullet in the Head" i "Take the Power Back" ni danas ne zvučo umorno ili zastarjelo. Omiljen album brucoša humanističkih studija, na iPodu često dolazi u kompletu s palestinkom i dredovima.



Pavement – "Slanted and Enchanted"


Dok su RATM donijeli bijes i buku, Pavement je sa ovim albumom donio indie rock senzitivnost i lo-fi estetiku. "Summer Babe" i "In the Mouth A Desert" samo su neke od traka koje treba poslušati s "Slanted and Enchanted", niskobudžetnog, nezavisnog albuma, idealnog za slušatelje koji žele dokazati svoje glazbeno znanje.


Sonic Youth – "Dirty"


Godinu dana prije ovog albuma, izdavačka kuća DGC potpisala je Nirvanu, i tada su mislili da bi Nirvana mogla imati jednaki uspjeh kao Sonic Youth, uz odgovarajući marketing i PR. Nirvanin "Nevermind" pretekao je sva njihova očekivanja, a kad su njihovi koncertni partneri Sonic Youth objavili "Dirty", neki su očekivali da će i oni otići u grunge smjeru. Danas, ovo zvuči kao izvrstan rock album: "Wishful Fullfilment", "Theresa's Sound World" i "Purr" su dovoljan dokaz.



Sublime – "40 Oz. To Freedom"


Sublime u svojem najboljem izdanju, na "40. Oz To Freedom" uhvatili su esenciju buntovništva tog desetljeća, u punk/ska kombinaciji i sa tekstovima koji nisu oprani u političkoj korektnosti na koju danas moramo toliko paziti. Primjera radi, "Date Rape" bi danas možda drukčije slušali. Počeli su kao kalifornijski garage punk bend, što se osjeti na ovom vrhunski "napušenom" albumu, nositelju hita "Smoke Two Joints".


Annie Lennox – "Diva"


Annie Lennox postala je ikona kao pjevačica Eurythmicsa, dua u kojem su bili ona i Dave Stewart, a sa ovim solo albumom htjela je dokazati koliko je zapravo bio njezin doprinos u tom bendu, te koliko vrijedi kao samostalni glazbenik. Formula se pokazala uspješnom: "Diva" je samo u Velikoj Britaniji prodana u 1,2 milijuna primjeraka, dok su singlovi "Why" te "Walking on Broken Glass" i danas česti gosti na radio stanicama.


Faith No More – "Angel Dust"


Je li ovo najbolji album Faith No Morea? Kod ovakvog benda, koji je vidio nekoliko inkarnacija, ali uvijek jednako snažan stav, teško se odlučiti. "Angel Dust" nam je donio "Midlife Crisis", "Be Aggresive", "Everything's Ruined" i "A Small Victory!, bend svira besprijekorno, a Mike Patton drži glavnu ulogu izopačenog voditelja programa, jednako ozbiljnog koliko i zezancijski nastrojenog.


Alice in Chains – "Dirt"


Seattle je bio najvažnije mjesto na planeti te 1992. godine, sinonim za grunge, a film Singles Camerona Crowea samo je to potvrdio, te startao trend soundtrackova koji se prodaju jednako dobro kao albumi izvođača. "Dirt" je dao svoj doprinos tom trendu sa posudivši pjesmu "Would?" za "Singles", ali općenito, "Dirt" je obavezna audio lektira devedesetih. "Them Bones", "Angry Chair", "Rooster"i "Down in a Hole" zapravo su soundtrack jako talentiranog benda koji je prolazio kroz jako snažne ovisnosti o drogama i alkoholu.



Dr. Dre – "The Chronic"


"The Chronic" je jedan od brojnih naziva za marihuanu, koja je idealan suputnik ovog albuma Dr. Drea. To je ujedno i jedan od najboljih hip-hop albuma devedesetih, koji je utemeljio G-Funk eru te lansirao karijere prvaka West Coasta: Snoop Dogga, Kurupta, Daz Dillingera, Nate Dogga i Warrena G-ija. Da biste pravilno uživali u singlovima "Nuthin' But A G Thang" i "Let Me Ride", potreban vam je moćan auto sa hidraulikom i platinastim ratkapama.



Tori Amos – "Little Earthquakes"


Nakon raspada synth pop benda Y Kant Tori Read, Tori Amos je u devedesete zagazila kao ozbiljna kantautorica. "Little Earthquakes" sniman je u tri faze, a prva faza počela je čak dvije godine prije objavljivanja albuma u siječnju 1992. godine. Veoma osoban album, a trake "Girl", "Crucify" i "Me And A Gun" pokazuju svu skladateljsku i pjesničku moć Tori Amos.


Peter Gabriel – "Us"


Gospodin Sledgehammer, prvi pjevač Genesisa i jedno od najjačih imena pop glazbe osamdesetih, '92. zasjeo je ponovno na top liste sa albumom "Us", točnije singlovima "Steam" i "Digging the Dirt". Gabriel nije poznat po čestom snimanju, poznat je po tome da kad snimi album, snimi nešto besprijekorno. Gotye je defintivno dosta naučio od ovog čovjeka.



Madonna – "Erotica"

Erotica je nastala u vrijeme kad je Madonna doista bila seks ikona, nositeljica predimenzioniranih čunjastih grudnjaka, pop zvijezda čiji je svaki videospot postajao hit. Singlovi "Erotica", "Deeper", "Fever" i "Rain" samo su neki od naslova koji ovaj album čine važnim. Također, ovo je album zbog kojeg čovjeka može uhvatiti nostalgija za Madonnom koja je izgledala zavodljivo, davno prije joge, iznimno vidljivih žila i lažnog engleskog naglaska.


Morrissey – "Your Arsenal"


Bitan album za Morrisseya, posebno zato što je ekipa koju je tada okupio na snimanju i dalje uz njega – većinu njegovih pjesama i danas skladaju uglavnom gitaristi Alan Whyte i Boz Boorer. Komercijalno gledajući, Morrissey je imao i boljih izdanja, ali singlovi poput "We Hate It When Our Friends Become Successful" dokazuju koliko može biti direktan i kritičan.


Stone Temple Pilots – "Core"


Kad je izašao u rujnu 1992., mnogi su ovaj debitantski album Stone Temple Pilotsa stavili u grunge ladicu, a njih stavili u paket bendova iz Seattlea. STP ipak nisu iz kišnog Seattlea, nego jednog od najsunčanijih kalifornijskih gradova, San Diega. Uz svo to sunce, uspjeli su snimiti odličan, tmuran i atmosferičan rock album. Singl "Plush" im je donio Grammyja za Najboljeg hard rock izvođača.


Eric Clapton – "Unplugged"

Jedan od najjačih glazbenih trendova prve polovice devedesetih bili su unplugged koncerti, a bendovi poput Nirvane, Alice in Chains i Stone Temple Pilotsa tu su apsolutno dominirali. Jedan od veterana koji je ostvario vrhunski nastup u sklopu ovog redukcijskog projekta MTV-a jest Eric Clapton. Akustična verzija pjesama "Layla", koju je Clapton izvorno snimio sa bendom Derek and the Dominos 1970. godine, postala je popularnija od originalne. Ovaj LP najviše se pamti zbog "Tears in Heaven", pjesme koju je Clapton napisao za svog pokojnog sina Connora.



Shakespears Sister – "Hormonally Yours"


Siobhan Fahey napustila je Bananaramu '88. godine jer je htjela raditi nešto ozbiljniji pop, i dok je na prvom albumu Shakespears Sister predstavljan kao solo projekt, na "Hormonally Yours" to je duet Fahey i Marcelle Detroit, session vokalistice/gitaristice koja je nekoć bila u Claptonovom bendu. Zajedno su proizvele ovaj album i mega uspješan singl "Stay", a nakon toga prekinule suradnju. Odličan pop album, 'hormonalog' naslova zbog toga što su Fahey i Detroit bile trudne za vrijeme snimanja. Tadašnji muž Fahey, Dave Stewart iz Eurythmicsa, pomogao im je kao koautor ovog hit albuma, ali se potpisao pesudonimom, kao Manu Guiot.

Manic Street Preachers - "Generation Terrorists"


Nijedna selekcija albuma '92. nije potpuna bez debitanskog LP-a Manic Street Preachersa, tada još sa Richey Edwardsom u svojoj postavi. Bi li danas mogao biti objavljen album sa ovakvim naslovom? Amerika je i tada bila osjetljiva, tako da je njihovo izdanje doživjelo cenzuru, a neke trake bile su izbačene zbog političkih konotacija. "Motorcycle Emptiness" i dalje vlada kao himna svojeg vremena. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.