"Britanske snage kod Waterlooa vodio je Albus Dumbledore", tvrde Britanci

Foto: HarryPotter.Wikia

KOD WATERLOOA su pobijedili Francuzi, a britanske snage vodio je Albus Dumbledore, sudeći po odgovorima velikog dijela Britanaca koji su sudjelovali u istraživanju provedenom povodom dvjestote godišnjice jedne od najslavnijih bitaka u britanskoj povijesti.

Neznanje podanika Njezinoga kraljevskog veličanstva neugodno je iznenadilo povjesničare. Oni pripremaju niz događaja i izložbi kojima će se za dva mjeseca obilježiti 200. godišnjica jednog od najvažnijih događaja 19 stoljeća.

Čak 14 posto ispitanika, prenosi britanski Times, misli da je na bojnom polju kod Waterlooa pobijedio Napoleon, a 28 posto ih je odgovorilo da nisu sigurni tko je pobjednik.

Samo 53 posto ispitanika zna da je britanskim snagama u toj bitki zapovijedao vojvoda od Wellingtona. Ostalih 47 posto spominjalo je Francisa Drakea (gusara iz 16. stoljeća), Winstona Churchilla, kralja Artura ili Albusa Dumbledorea (čarobnjaka iz "Harryja Pottera").

Kada su upitani na što prvo pomisle kad se spomene Waterloo, većina ispitanika odgovorila je da je to istoimena postaja londonske podzemne željeznice ili pjesma švedske grupe Abbe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.