Apple predstavio El Capitan i svoj glazbeni servis

Foto: Apple

APPLE je održao svoju ovogodišnju konferenciju za developere, na kojoj je objavio novu verziju OS X operativnog sustava koji će se zvati El Capitan, koji je programerima dostupan već od danas. Javna beta verzija objavit će se u srpnju, a od jeseni će biti besplatan za sve korisnike.

Appleov viši potpredsjednik za razvoj softvera Craig Federighi rekao je da im je fokus bio na "iskustvu i performansama".

Safari preglednik dobio je mogućnost pribadanja tabova poput drugih preglednika. El Capitan korisnicima omogućava rad na nekoliko prozora odjednom, jednog pored drugog, kao što je to moguće na Windowsima i Linuxu. Dorađen je i Mission Control, koji je sada "finiji, jednostavniji i brži", te je olakšano baratanje prozorima.

Aplikacije bi se na El Capitanu trebale otvarati 1,4 puta brže te je prebacivanje među njima do dva puta brže u odnosu na Yosemite. Igre i grafički zahtjevni programi radit će brže zbog prelaska na Metal tehnologiju.

Kad je riječ o iOS mobilnoj platformi fokus je bio na poboljšanju korisničkog iskustva, osiguranju boljih performansi i nižoj potrošnji. Prvi dio prezentacije bio je posvećen Siri, koja će odsad moći prikazati fotografije određenog datuma i lokacije kada korisnik to zatraži ili postaviti podsjetnike ovisno o lokaciji, a kad se priključe slušalice sustav će ponuditi reprodukciju glazbe.

Veliku nadogradnju doživjela je aplikacija Notes, a Apple je svojim Mapsima dodao neke mogućnosti koje imaju konkurentski servisi. U aplikaciji News korisnik će moći odabrati teme koje ga zanimaju, a aplikacija će novosti smještati na jedno mjesto.

iPAD verzija iOS-a dobit će dodatne mogućnosti o odnosu na onu za iPhone, jer tipkovnica na ekranu postaje trackpad kada se na nju postave dva prsta, što olakšava selekciju sadržaja. Tu je i mogućnost prikaza dvije aplikacije istodobno i Picture-in-Picture način rada. Split View bit će moguće izvesti samo na iPadu Air 2.

Uz Low Power način rada s iOS 9 korisnici mogu dobiti i do tri dodatna sata rada, a "devetku" će moći pokrenuti svi uređaji koji rade s "osmicom".

Predstavljen je i glazbeni servis, Apple Music, kombinacija globalnog radija aktivnog non-stop, iTunes mogućnosti, 'spajanja' s izvođačima te dijeljenja na društvenim mrežama. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.