200. godina bajki braće Grimm: "Prolistajte" Crvenkapicu uz današnji Google Doodle

Screenshot: Google

GOOGLE je današnji Doodle odlučio posvetiti slavnim sakupljačima bajki, ali i akademicima, lingvistima i kulturnim istraživačima, braći Jacobu i Wilhelmu Grimmu. Na taj je način obilježena 200. obljetnica od izdavanja prvog sveska njihovih bajki.

Njihove su "Dječje i obiteljske priče", naime, izdane 1812. godine, a među njima se našla i "Crvenkapica" koju ćete pronaći i na današnjem Doodleu, koji se pobrinuo da priču prelistate do kraja prije nego stignete do daljnjih informacija o slavnoj braći.

Među pričama braće Grimm, preuzetim od njemačkih pripovjedača iz naroda, najpoznatije su svjetske bajke poput "Pepeljuge", "Mačka u čizmama", "Snjeguljice" ili "Ivice i Marice", a velik je broj još dodatno popularizirao Disney, čije su verzije ponešto izmijenjene i "ublažene".

Iako najpoznatiji upravo kao "braća od bajki", Jacob i Wilhelm bili su veliki jezikoslovci. Naime, ono što je ujedinilo njemački narod tog doba bio je zajednički jezik, a to je što su svojim djelima i radom oni željeli postići - stvaranje njemačkog identiteta.

Svjetska javnost većinom nije upoznata s činjenicom da su braća Grimm sastavila njemački rječnik Deutsches Wörterbuch, koji se  još uvijek smatra autoritetom za njemačku etimologiju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.