Znakovi koji pokazuju da vaš pas ima problema "sa stražnjicom"

Foto: 123 rf

POSTOJE žlijezde s obje strane rektuma vašeg ljubimca.

A upravo zbog njihove lokacije u blizini anusa, žlijezde mogu postati natečene ili inficirane. Kao vlasnik psa, trebali biste biti svjesni znakova da nešto "tamo dolje" nije u redu. Mi vam otkrivamo nekoliko sigurnih.
 
1. Povlačenje stražnjice po podu
 
Možda ćete na prvu pomisliti kako je vaš ljubimac sladak dok to radi, no takvo ponašanje jasan je znak svrbeža ili boli oko analnog područja. Ponekad to može biti normalna metoda uklanjanja otpadaka s tog djela ili svrbeža, no ako se ona često ponavlja, to nije normalno.

2. Lizanje
 
Neki psi rutinski ližu svoja privatna područja. No, kada pas to počne raditi češće i intenzivnije nego inače, to je problem. Tako će si pokušati olakšati neugodan osjećaj koji ima zbog boli, a i teško ćete ga odvratiti od takvog ponašanja. Čak i ako mu uspijete skrenuti pozornost na nešto drugo, primijetit ćete za par minuta da on to ponovno radi.
 
3. Čudni miris
 
Analne žlijezde normalno ispuštaju iscjedak, čiji je miris jači nego miris izmeta. No, normalno ispuštanje događa se u vrijeme defekacije, odnosno obavljanja "velike nužde", što je dalje od vas. No, ako primijetite čudne i neugodne mirise na svom psu ili na mjestima gdje vaš pas boravi, dok je u kući, to bi moglo upućivati da žlijezde ne funkcioniraju normalno.

4. Rane
 
Svakako najuočljiviji znak problema su otvorene rane u blizini rektuma, koje su često i gnojne. Svaka takva rana treba veterinarsku pažnju, što je prije moguće.
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.