Upozorenje vlasnicima: Držite pse podalje od potencijalno opasnih uskrsnih jaja

Foto: 123RF

TEŠKO je odoljeti delicijama koje će se tijekom uskrsnih blagdana naći na stolu, a posebno čokoladnim jajima koja su mnogima omiljena poslastica. Međutim, ona su potencijalno opasna za pse i treba ih držati podalje od njih.

"Ususret Uskrsu važno je podići svijest o rizicima povezanim s konzumacijom čokolade i kućnim ljubimcima. S obzirom na to da se u ovo doba godine za kuću kupuje više čokolade, veći je rizik od nezgoda. Savjetujemo da bilo koju čokoladu, poput uskrsnih jaja ili čokoladne torte, držite izvan dohvata znatiželjnih kućnih ljubimaca", izjavila je stručnjakinja za sigurnost kućnih ljubimaca Sally Jaques. 

U ovo doba godine veterinari bilježe porast broja posjeta povezanih s konzumacijom čokolade, što je jasan znak da mnogi teško odolijevaju molećivom pogledu svojih krznenih prijatelja. Evo što trebate znati o psima i čokoladi. 

Zašto je čokolada opasna za pse?

Trovanje čokoladom kod kućnih ljubimaca uzrokuje kemikalija teobromin. Ona može biti toksična za pse jer je probavni sustav ne može razgraditi. Učinci trovanja čokoladom ovise o količini i vrsti pojedene čokolade te veličini i pasmini psa.

Tamna čokolada ima tendenciju sadržavati više razine teobromina, ali se također može naći u bijelim i mliječnim vrstama. I nisu samo uskrsna jaja i čokoladice opasni, već i čokolada koja se nalazi u kolačima i keksima.

Koji su simptomi trovanja čokoladom?

Čak i male količine čokolade mogu biti otrovne za kućne ljubimce pa je važno biti svjestan uobičajenih simptoma na koje treba paziti.

Ovi se simptomi javljaju u bilo koje vrijeme od 4 do 24 sata nakon konzumacije:

  • povraćanje - ponekad može uključivati ​​krv
  • teško, ubrzano disanje
  • ubrzan puls
  • znakovi nemira
  • proljev.

Što učiniti ako vaš ljubimac pojede uskrsnu čokoladu?

Nazovite veterinara: Prvi korak koji treba poduzeti jest potražiti liječničku pomoć. Na ovaj način se sprječavaju dugoročni učinci, kao i minimalizira kratkoročni učinak. Razgovor sa zdravstvenim radnikom je najbolje rješenje.

Ostanite mirni: Što ste smireniji brže ćete moći pronaći pravo rješenje koje će pomoći vašem ljubimcu da se oporavi.

Ne pokušavajte izazivati ​​povraćanje: Ako se bojite da je količina čokolade koju je vaš ljubimac pojeo kobna, ne pokušavajte izazvati povraćanje. To može biti vrlo opasno, bolje potražite pomoć stručnjaka što je prije moguće.

Tip čokolade: Pripazite na vrstu konzumirane čokolade. To može biti od velike pomoći u procjeni razine smrtnosti. Primjerice, tamna čokolada je opasnija od bijele.

Pratite detalje: Pojedinosti poput težine vašeg ljubimca i količine koju je možda pojeo vitalni su za zdravstvene radnike kako bi utvrdili u kolikoj je opasnosti od trovanja.

Alternative uskrsnim poslasticama

Samo zato što vaš pas ne može grickati čokoladu ne znači da ovog Uskrsa mora propustiti poslastice. Evo nekoliko izvrsnih alternativnih mogućnosti za kućne ljubimce.

Rogač: Ima puno vitamina B2, kalcija, magnezija i željeza.

Maslac od kikirikija: Žlica je sigurna alternativa čokoladi koja vašem psu osigurava zdrave masnoće i proteine.

Mrkva: Mrkva pomaže u poboljšanju zdravlja zubi i sjajan je izvor vitamina A za vašeg psa.

Banana: Izvrsna poslastica koja sadrži puno kalija i vitamina, ali je treba davati samo povremeno zbog visokog udjela šećera.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.