Saznajte zašto se psi vrte u krug prije obavljanja nužde i spavanja

Screenshot

PRIJE udobnih krevetića, psi u divljini morali su sami sebi napraviti udoban krevet. Baš kao što ljudi lupaju jastuke prije nego što na njih stave glavu, tako su psi isto radili s visokom travom, kako bi im bila što udobnija. 

Tako su se i lakše skrivali od pogleda grabežljivaca, što im je osiguravalo mirniji san. Također, slojevi trave bili su hladniji pa su tako psi mogli regulirati svoju tjelesnu temperaturu, što je bio poseban bonus u vrućim područjima.

Isto tako, psi se vrte u krug prije obavljanje nužde. Taj ritual nekada traje i predugo pa se vlasnici često unervoze zbog toga. No za to postoji dobar razlog. Vaš pas vam ne bi oduzimao dragocjeno vrijeme bez razloga. Vjerovali ili ne, u jednom znanstvenom istraživanju dokazano je da psi obavljaju veliku nuždu u ravnini s vertikalnom osi Zemljinog magnetnog polja.

Istraživanje je trajalo dvije godine, a obuhvatilo je 70 pasa i 37 različitih pasmina. Pokazalo se da najveći broj pasa vrši nuždu u vertikali sjever - jug. Još uvijek se ne zna zašto psi instinktivno biraju taj smjer, no bez obzira na razlog, trebate biti strpljivi jer su oni često strpljivi kada smo mi u pitanju. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.